U ZAGREBU OTVORENI DANI FRANKOFONIJE

U tijeku petnaest dana frankofonije u Hrvatskoj bit će organizirano gotovo četrdeset kulturnih događanja, izjavio je francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger u prigodi otvaranja Dana frankofonije u Zagrebu.

Četvrto obilježavanje Dana frankofonije počelo je u srijedu navečer u Medijateci Francuskoga instituta otvaranjem izložbe fotografija Zvonka Novosela, kojemu je nazočio i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Dane frankofonije otvorili su francuski i kanadski veleposlanici, Dennis Snider i Francis Bellanger, koji je održao tom prigodom kraći govor.

"Biti članom ili promatračem Međunarodne organizacije frankofonije znači, naravno, pokazati svoju ljubav prema jeziku koji nam je zajednički i za koji se zalažemo kako bi preživio na pet kontinenata jer je riječ o vrlo kreativnom, lijepom i poetičnom jeziku, ali isto tako i preciznom i nezamjenjivom u pravu i diplomaciji u Bruxellesu, New Yorku, Ženevi ili Beču", istaknuo je francuski veleposlanik, dodavši kako je francuski i važan jezik komunikacije, kojim se svakodnevno služi više od 150 milijuna građana i više od 200 milijuna ljudi koji ga uče.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bellanger je rekao kako ih veseli što je zemlja poput Hrvatske, koja se velikom brzinom pridružuje obitelji Europske unije, izrazila svoje zanimanje za Međunarodnu organizaciju frankofonije.

"Ja, naime, svečano izražavam želju da ovakve pronicave postupke hrvatske vlade slijede i njezini građani", rekao je, dodavši da Hrvatska, krećući tim putem, nastavlja veliku tradiciju hrvatskih umjetnika i intelektulaca, od kojih je većina iznimno dobro govorila francuski.

(Hina) xpp ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara