U Zagrebu pad kriminala prvi put u zadnjih pet godina

U ZAGREBU i Zagrebačkoj županiji prošle je godine smanjen kriminal jedan i pol posto, prvi put u zadnjih pet godina, kazao je načelnik zagrebačke Policijske uprave Ivan Babić na današnjoj skupštinskoj sjednici, obrazlažući gradskim zastupnicima izvješće PU-a.

"Po europskim pokazateljima živimo u jednom od najsigurnijih gradova", rekao je Babić, napomenuvši da je policija najuspješnije suzbijala opći i gospodarski kriminal. Ipak je upozorio na porast razbojstava i provalnih krađa, a kao najugroženija područja izdvojio je Maksimir, Peščenicu i Trešnjevku. Podsjetio je i na program "Policija u zajednici" koju PU provodi od ove godine kako bi se stvorilo međusobno povjerenje i partnerstvo policije i građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće je prihvaćeno većinom glasova, no usprotivili su oporbeni zastupnici.

U ime Kluba Hrvatskog bloka Ernestina Novy-Radonić upozorila je da nije rasvijetljena ni polovica od ukupno 595 razbojstava. Osvrnula se i na zlouporabu droga, rekavši da nigdje u izvješću ne piše koji su dileri uhvaćeni i koji je lanac droge prekinut. Ocijenila je da policija unatoč padu zlouporabe droga ne radi dobro svoj posao jer broj narkomana raste. Policija se nije uhvatila u koštac ni s novom generacijom droga, poput ecstasya i drugih, rekla je Novy-Radonić. Upozorila je i da se sve većim i brojnijim grafitima na zagrebačkim zgradama nanosi teška materijalna šteta gradu i navela kako u inozemstvu za sprječavanje te pojave opstoji i antigrafitna policija.

U ime Kluba HIP-a Nenad Ivanković je ustvrdio da Zagreb gubi svoju prepoznatljivost da se noću može mirno šetati ulicama ili voziti tramvajem. Naveo je i da je velika materijalna šteta građanima počinjena krađom više od 1100 automobila. U raspravi se također čulo da Zagreb ima premalo policije (na 300 stanovnika jedan policajac) i da su policajci slabo plaćeni, posebno u noćnim ophodnjama zagrebačkim ulicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara