U Zagrebu počelo plenarno zasjedanje hrvatske biskupske konferencije

NA POČETKU 31. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu danas je popodne nadbiskup zagrebački i predsjednik HBK Josip Bozanić pozvao da "u ovim teškim danima, kad je ugrožen svjetski mir, molimo za mir i slogu u našoj domovini, osobito za razboritost i mudrost u odlučivanju onima koji nose odgovornost za našu državu".

S velikom nadom, istaknuo je, očekujemo pohod Svetog Oca Hrvatskoj.

Nadbiskup Bozanić podsjetio je kako smo zadnjih mjeseci, tjedana i dana svjedoci dramatična razvoja događaja na Bliskom istoku, osobito u Iraku, te dodao kako Sveti Otac neumorno potiče i poziva sve na molitvu za mir. U Iraku se, rekao je, događa ljudska tragedija, želimo ujediniti svoj glas sa svima onima koji vape da se prestane s novim ljudskim žrtvama, da rat nije sredstvo za rješavanje međudržavnih sukoba te da je hitno potrebno tražiti nove perspektive mira.

"U zajedništvu sa Svetim Ocem pozivamo sve vjernike na molitvu za mir, a posebno u ovoj Godini krunice, kako bismo od Gospodina isprosili tako željen mir", poručio je nadbiskup Bozanić.

Na početku zasjedanja podsjetio je na prvo desetljeće rada HBK, rekavši da je 15. svibnja 1993. Kongregacija za biskupe u Rimu izdala dekret o uspostavi HBK i odobrila njegov prvi Statut te da je utemeljiteljska sjednica HBK održana 8. lipnja 1993. Msgr. Bozanić posebno se spomenuo prvog predsjednika HBK, blagopokojnog kardinala Franje Kuharića.

Obrativši se apostolskom nunciju msgr. Giuliu Einaudiju, koji je nazočan popodnevnoj sjednici, nadbiskup Bozanić posebno mu je zahvalio rekavši kako je on dao dragocjen prinos uspostavi i utemeljenju HBK te da od početka svoje službe u Hrvatskoj osobitom pozornošću prati rad hrvatskih biskupa. U ime HBK zamolio je msgr. Einaudija da Svetom Ocu prenese odanost i poštovanje hrvatskih biskupa, koji neumorno prate njegovo zalaganje u Crkvi i svijetu.

Na opsežnom dnevnom redu zasjedanja biskupi će raspravljati o pripremama za 3. pastirski pohod pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, o provedbi inicijative Srednjoeuropskoga katoličkog dana, o mjestu i ulozi teološki visokoobrazovanih laika u Crkvi u Hrvatskoj i drugim pitanjima.

Kako je najavljeno, biskupi će razgovarati i o stanju u Crkvi i društvu. Plenarno zasjedanje HBK završava u petak, 4. travnja, a najavljena je i tiskovna konferencija u srijedu, 2. travnja, u 14,30 sati u Tajništvu HBK.

Osim apostolskog nuncija zasjedanju HBK nazoče msgr. Egon Kapellari, biskup iz Graza, msgr. Franjo Komarica, banjolučki biskup, msgr. Franc Klamberger, biskup mariborski, msgr. Andrzej Wojciech Sucki, biskup Toruna u Poljskoj, msgr. František Tondra iz Slovačke i biskup subotički msgr. Janosz Penzes.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara