U Zagrebu prošle godine kriminal u porastu

U Zagrebu prošle godine kriminal u porastu

PREMA statistikama PU zagrebačke za proteklu godinu, koje je objavio Večernji list, Zagreb je 2004. godine zabilježio porast kriminala.

Na području PU zagrebačke kriminal je porastao za 6,7 posto u odnosu na prošlu godinu, a najveći porast kriminalnih djela zabilježen je u rujnu, kada je zabilježen porast kriminaliteta od čak 17 posto.

Po kvartovima, najveći porast kriminalnih radnji bilježi Centar i to čak 14 posto, a najveći problem u Centru jesu džeparenja i sitne krađe. U isto vrijeme pao je broj provala u domove i kuće, a ova činjenica tumači se velikim brojem građana koji cirkuliraju Centrom.

Jedan od omraženijih kvartova, Dubrava, bilježi pad kriminala, a i sve je više otkrivenih počinitelja. Iako je zbog mafijaških obračuna 1997. Dubrava na lošem glasu, danas je relativno siguran kvart. Ipak, najveći su problem u Dubravi provale u dječje vrtiće i domove, a zabilježeno je i 76 zapljena droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trešnjevka, često prozivana kao krim-žarište, bilježi porast kriminala od 4,5 posto. Tamo su zabilježene 352 zapljene droga, 534 provale u automobile, te 230 džepnih krađa, kojih je bilo najviše u autobusu na relaciji Dugave - Ljubljanica. Na Trešnjevci je manji broj krađa automobila, a i za šest posto više je otkrivenih lopova.

Kriminalitet je na Črnomercu porastao za 12,3 posto. Najveći problem su provale u domove, i to u Gornjem Vrapču, gdje se dnevno dogode četiri pljačke, dok je na Črnomercu bilo svega pet razbojničkih krađa.

Maksimir i Peščenica bilježe porast kriminala za 3,6 posto. U Maksimiru je povećan broj provala i krađa vozila, ali je smanjen broj provala u domove. Ipak, policija je u Maksimiru smanjila kriminal, koji je prije bio u porastu za 11 postoa, u 50 posto djela našli su počinitelje.

Po statistikama, na Medveščaku je ukupan kriminalitet smanjen za 5,3 posto, no porastao je broj krađa automobila što govori da je došlo do određene preraspodjele kriminalnih radnji. Tako je na Medveščaku zabilježeno 93 slučaja zapljene droge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara