U Zagrebu puštena u rad prva ultra brza solarna punionica za električna vozila u Hrvatskoj

U Zagrebu puštena u rad prva ultra brza solarna punionica za električna vozila u Hrvatskoj

Foto: 123rf

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HEP je danas ispred zgrade Gradske uprave Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića, pustio u rad prvu ELEN LEAF punionicu za električna vozila. Radi se oprototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju, navodi se u priopćenju HEP-a.

"Ova tehnološki i dizajnerski jedinstvena punionica predstavlja izvanredan spoj koncepta elektromobilnosti i primjene obnovljivih izvora energije i upravo takvim spojem okolišno prihvatljivih tehnologija HEP pokazuje da prati europske i svjetske politike smanjenja emisija CO2, sprječavanja klimatskih promjena i očuvanja okoliša", izjavio je član Uprave Hrvatske elektroprivrede, Saša Dujmić.

ELEN LEAF stanica sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila snage 50 KW DC i 43 KW AC, uz mogućnost istovremenog punjenja dvaju vozila. Pritom se kao pogonsko gorivo za električna vozila koristi energija dobivena iz solarnih panela. Pomoću solarnih panela ELEN LEAF stanica će godišnje proizvoditi 3000 KWh električne energije iz obnovljivog izvora (sunčeve energije).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara