U Zagrebu se najmanje jednom mjesečno dogodi napad na gay osobu

"NAJMANJE jednom mjesečno doznajemo da se dogodio napad na gay osobu i to najčešće vikendima, u noći između subote i nedjelje, sve na osnovi seksualne orijentacije koja se pretpostavlja zbog nečijeg rodnog izražavanja ili neposredne blizine jedinog zagrebačkog gay kluba", ističe Organizacijski odbor Zagreb Pridea koji je povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije izdao priopćenje za medije u kojem se upozorava na sveprisutnu homofobiju u Hrvatskoj.

Kako stoji u priopćenju kojeg potpisuje Marwan Zeitoun, velika većina nasilja nikada se ne prijavi policiji, a za neke se sazna tek mjesecima nakon što su se zbili. Neki gay muškarci, navodi organizacijski odbor Zagreb Pridea, osjećaju sram i sebi prebacuju krivicu što su napadnuti, a još češće nemaju povjerenja u policiju i institucije jer ih smatraju homofobičnima.

Policajci homofobični?

"Sami potvrđujemo homofobičnost institucija, jer smo u, primjerice, u Prvoj policijskoj postaji, dok smo, zajedno s našim napadačima, čekali davanje iskaza nakon nasilja na Zagreb Prideu 2007, svjedočili homofobnim komentarima i ponašanju policijskog službenika", navodi se u priopćenju, te se ujedno i poziva sve osobe koje su osjetile homofobiju ili koje zbog nje više godina trpe i pate da o njoj progovore s osobama od povjerenja ili pak javno.
 
Također, podsjeća se kako je samo na prošlogodišnjem Zagreb Prideu zabilježeno najmanje 20 napada na sudionike, a kasnije su članovi Organizacijskog odbora dobivali dojave da su napadane i premlaćivane osobe i izvan užeg centra grada samo zato što su ih nasilnici prepoznavali ili pretpostavljali da su gay muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje i nakon Zagreb pridea

"Fizičko nasilje nastavilo se i nakon 7. srpnja, a pojedini organizatori Zagreb Pridea, uz prijetnje smrću, i sami su nekoliko puta do danas bili izloženi fizičkom nasilju", podsjeća se u priopćenju.  

Recimo na kraju kako se dan borbe protiv homofobije obilježava svake godine u Hrvatskoj i svijetu na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija, prije osamnaest godina, uklonila homoseksualnost s liste mentalnih poremećaja.

I.Ć.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara