U Zagrebu u tri dana potrošeno 34.000 kuna za čišćenje psećih izmeta

U ZADNJA tri dana siječnja u Zagrebu je zbog čišćenja psećeg izmeta, tzv. malim čistilicama, i to mimo redovitog čišćenja, iz gradske blagajne potrošeno oko 34.000 kuna.

Taj novac mogao je biti ušteđen da su vlasnici pasa

nosili pribor za čišćenje i očistiti površinu koju je njihov pas onečistio, a na što ih obvezuju i gradski propisi, odnosno Odluka o držanju životinja i postupanja s njima.

Iz zagrebačkog Gradskog poglavarstva stoga apeliraju na vlasnike pasa da očiste površine što ih onečisti njihov ljubimac kako bi se izbjegli budući nepotrebni troškovi koje, zbog nemara pojedinaca, u konačnici plaćaju svi Zagrepčani.

Radi boljeg održavanja čistoće javnih gradskih površina Komunalno redarstvo Zagreba od početka veljače radi po novom programu kojim je pojačan nadzor nad ponašanjem vlasnika pasa na zagrebačkom području, posebice u središu grada.

Tim programom, protiv prekršitelja pravila, osigurat će se dosljedno provođenje već postojećih sankcija.

Novost je da će se nadzor provoditi u suradnji s ovlaštenim osobama MUP-a, Policijske uprave zagrebačke, radi lakše identifikacije i kažnjavanja vlasnika pasa koji ne poštuju odredbu članka 15. Odluke o držanju životinja, iz rujna 2000.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko pas, nema brnjicu, ili ga vlasnik vodi bez uzice gdje to nije dozvoljeno, ili ako ne očisti njegov izmet, komunalni redari neodgovornog će vlasnika oglobiti na licu mjesta sa 100 kuna.

Za isti prekršaj, kazna će na Prekršajnom sudu biti od 200 do 500 kuna.

Apelu Gradskog poglavarstva pridružila se i Višnja Žulj-Juvančić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu životinja, najstarijeg društva za zaštitu životinja, osnovanog 1885.

Smatra da je ponašanje s kućnim ljubimcima stvar opće kulture i odgoja svakog pojedinca.

Podsjetila je da je nošenje rukavica i vrećica za čišćenje obveza svakog vlasnika i ocijenila da su kazne za one koji se toga ne pridržavaju opravdane.

Pozdravlja rad komunalnih, tzv. zelenih redara, kojima će se građani moći obraćati na telefone po područnim uredima i prijaviti nesavjesne vlasnike. Drži da bi budući ´policajci iz kvarta´ bili dobra potpora u održavanju komunalnog reda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara