U zapadnoj Slavoniji ekshumirano osam žrtava srpske agresije

U PROŠLOTJEDNIM pokusnim iskapanjima u zapadnoj Slavoniji na mjestima za koja se sumnjalo da kriju stradale u Domovinskome ratu nađeni su posmrtni ostatci osam osoba, a na trima nije nađeno ništa, rekao je danas pomoćnik ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić.

Posmrtni ostatci osam osoba nađeni su u pojedinačnim grobnicama, a na tri mjesta u Bučju, za koja smo imali obavijesti da kriju masovne grobnice, nismo našli ništa, rekao je pukovnik Gruijć u telefonskom razgovoru za Hinu.

U pokusnim iskapanjima od 9. do 14. lipnja tragalo se, među ostalim, za dvjema skupinama zatočenih civila i pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a koji su 1991. bili pripremljeni za zamjenu, ali im se gubi svaki trag, te za dr. Ivanom Šreterom, kojeg su pobunjeni Srbi 18. lolovoza 1991. oteli u Kukunjevcu kod Lipika i odveli ga u logor u Bučju gdje mu se gubi trag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon pokusnog iskapanja temeljito je pretražena i lokacija u Donjem Čagliću nedaleko od Lipika, no nisu pronađeni posmrtni ostatci Pauline Žili (1935.), što su potvrdili i rođaci ubijene.

Do pokusnih iskapanja obavljenih proteklih dana u zapadnoj Slavoniji iz sedam je masovnih i velikog broja pojedinačnih grobnica ekshumirano 99 osoba, od kojih su 73 identificirane, a na popisu nestalih vodilo se još 85 osoba.

Po riječima puk. Grujića o svim tim nestalim osobama iz zapadne Slavonije moraju znati i Srbija i Crna Gora te BiH odnosno Republika Srpska jer su na tom prostoru u Domovinskom ratu boravile postrojbe bivše JNA i njezin banjolučki korpus, a mnogi zatočenici odvođeni su u vojnoistražni zatvor u Banju Luku i u logor na Manjači.

Nakon dodatnih operativnih istraživanja pokusna iskapanja u zapadnoj Slavoniji bit će nastavljena, a kad se razminiraju lokacije, obavit će se i na području Novske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara