U ŽIDOVSKOJ OPĆINI OTVORENI DAN ŽIDOVSKE BAŠTINE

U organizaciji Odbora za zaštitu židovske kulturne baštine zagrebačke Židovske općine i udruge "Gavro Schwartz" ogranak B'nai B'ritha za Hrvatsku, danas je u Židovskoj općini organiziran Otvoreni dan židovske baštine i kulture.

Po riječima predsjednika udruge "Gavro Schwartz" ogranka B'nai B'ritha za Hrvatsku Dragana Šterna, danas se u 27 europskih zemalja otvaraju vrata židovske baštine. U Hrvatskoj se ta manifestacija održava već četvrtu godinu.

Cilj je Otvorenog dana židovske baštine da se javnost upozna s kulturnom baštinom Židova u svim sredinama u kojima su živjeli, istaknuo je predsjednik zagrebačke Židovske općine Ognjen Kraus dodajući da je velik dio materijalne baštine europskih Židova uništen u doba Holokausta.

U sklopu predstavljanja židovske kulture otvorena je izložba slika "Počivalište mojih predaka" Rafaela Talvije, umjetnika koji, kako je rekao likovni kritičar Tonko Maroević, u slike grobnih ambijenata unosi cijelo životno i radno iskustvo stečeno na krajolicima i mrtvim prirodama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rafael Talvija rođen je u Sofiji 1920. godine, a u Hrvatskoj živi već tri desetljeća. Slikarstvom se bavi već pedeset godina, a sudjelovao je na velikom broju skupnih te deset samostalnih izložaba.

U povodu 50. obljetnice djelovanja, zbor "Lira" održao je danas koncert tradicionalnih pjesama židovske Ladino i Jidiš baštine.

Na današnjoj svečanosti posjetitelji su mogli kušati specijalitete židovske kuhinje.

(Hina) xkt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara