u židovskoj općini predavanje o emileu durkheimu

Sociolozi Rade Kalanj i Vjeran Katunarić u Židovskoj općini u Zagrebu večeras su govorili o osmoj knjizi iz niza Sociološke hrestomatije "Emile Durkheim i francuska sociološka škola".

Knjigu, koja obrađuje djelo jednog od utemeljitelja sociologije, napisali su i osmislili pokojni zagrebački sociolozi Veljko Cvjetičanin i Rudi Supek, a objavila zagrebačka naklada "Ljevak".

Kalanj je istaknuo Durkheimovo stajalište o "važnosti društvenosti koja ima svoje uporište u pojedincu" i naglasio njegovo zagovaranje "sociologije u oblikovanju republikanizma" u zemlji nakon poraza u Francusko-pruskom ratu.

Katunarić je istaknuo značenje Durkheimova "organicizma" koji se temeljio na solidarnosti koji je on kao "sin rabina" nakon prelaska na Sorbonnu napustio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Durkheimovim najvažnijim djelom smatraju se "Pravila sociološke metode", a uz ostalo, objavio je i "Sociologija i filozofija", "Individualne predodžbe i kolektivne predodžbe", "Samoubojstvo", "O podjeli društvenog rada". Sociologiju je shvaćao kao pozitivnu znanost, pojedinac mu je bio posljedica društvene diferencijacije, dok je osobu gledao kao posljedicu, a ne temelj društva.

Sudionici večerašnjeg predavanja o Durkheimu najavili su izlazak još dviju knjiga u biblioteci Sociološke hrestomatije.

(Hina) mk ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara