U znak prosvjeda branitelji blokirali prometnice u 9 županija

PROSVJEDIMA i blokadama cesta u devet hrvatskih županija organizatori Središnji stožer hrvatskih branitelja i HVIDRa uspjeli su, kako tvrde, "skrenuti pozornost na političke pritiske kojima je bilo izloženo hrvatsko pravosuđe u slučaju gospićke skupine", no njihove metode vlast je ocijenila napadom na Hrvatsku kao demokratsku i pravnu državu.

U znak neslaganja s presudom riječkog Županijskog suda umirovljenom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. "gospićke skupine" braniteljske udruge na nekoliko su sati blokirale prometnice u 19 mjesta na području devet županija, a prema policijskim podacima nije bilo ozlijeđenih, kao ni većih izgreda. Manje policijske intervencije zabilježene su u Zagrebu, Rijeci i Zadru, a protiv organizatora blokada policija je najavila podizanje kaznenih prijava.

Policija također navodi da je u prosvjedima u cijeloj Hrvatskoj, koji su počeli oko 12 sati sudjelovalo oko 1.500 osoba. U kraćim blokadama prometnica prosvjednici su se koristili i s dvjestotinjak vozila. Organizatori prosvjeda danas nisu iznijeli podatke o broju sudionika, najavivši to za sutra.

Sve prometnice u zemlji deblokirane su do 14,30 sati, osim sinjske dionice državne ceste br. 1 (Zagreb-Split), koju su branitelji sami otvorili nakon što je to započela policija, nešto iza 16 sati.

Na većini prosvjednih mjesta branitelji i čelnici njihovih udruga ponovili su stavove da je presuda Norcu i "gospićkoj skupini" kriminalizacija cijelog Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja, donesena prema diktatu međunarodne zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše prometnica, njih deset, bilo je blokirano na području Splitsko-dalmatinska županije. U Osječko-baranjskoj županiji bile su blokirane dvije ceste, a po jedna na području još sedam županija - Zagrebačke, Primorsko-goranske, Zadarske, Šibenske, Ličko-senjske, Karlovačke i Dubrovačko-neretvanske. U ostalih 11 županija nije bilo pokušaja blokada, a predstavnici lokalnih braniteljskih udruga istaknuli su kako podupiru prosvjede protiv presude "gospićkoj skupini", ali se protive blokadi prometnica.

S današnjim prosvjedima u javnosti se povezivao i noćašnji događaj u Bibinju, kada je netko s dva otpiljena bora blokirao jadransku magistralu, a što je uzrokovalo prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena jedna osoba.

Iako su se organizatori prosvjeda ogradili od tog događaja "otpiljeni" borovi na cesti bili su i tema današnje saborske sjednice. SDP-ovac Ivan Ninić to je nazvao početkom "balvan revolucije" i zatražio prekid saborskog zasjedanja kako bi se nakon toga stranke očitovale o tom događaju.

Nazvavši blokadu prometnica atakom na Hrvatsku kao demokratsku i pravnu državu, premijer Račan je na sjednici Vlade ustvrdio kako iza tih "nereda stoje politički mentori", te da će se cijeli događaj štetno odraziti na hrvatski turizam.

I predsjednik Republike Stjepan Mesić ocijenio je da je svaka blokada cesta uperena protiv hrvatske države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara