Ubačen cijanid u rijeku Trent, pomrle tisuće riba

Tekst: N.Š.
Foto: Wikipedia

BRITANSKA Agencija za zaštitu okoliša najavila je tužbe protiv osoba odgovornih za ubacivanje cijanida u rijeku Trent pri čemu su otrovane tisuće riba, javljaju svjetske agencije.

Jedna od najvećih rijeka u Engleskoj zagađena je cijanidom i kanalizacijskim otpadom što je uzrokovalo smrt tisuća riba, ali i cjelokupnog okoliša uz rijeku. Postoji opasnost da štetne kemikalije prodru i u okolno tlo.

Neodređena visina kazne

Agencija za zaštitu okoliša najavila je podnošenje tužbe prema Zakonu o izvorima vode. Taj zakon određuje da je puštanje otrovnih tvari u rijeku kažnjivo djelo. Ukoliko slučaj dođe na sud, ne postoji ograničenje o visini kazne, a sličan je slučaj zagađenja iz 2004. koštao kemijsku tvrtku Sevalco 40.000 funti.

Razina zagađenja se polako snižava

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlasi su organizirale pumpanje kisika u rijeku čim su dobile obavijest o zagađenju, a ljudi i životinje ne smiju prići vodi dok se ne ukloni onečišćenje.

"Incident je pod kontrolom, kvaliteta rijeke se popravlja", rekao je upravitelj za okoliš David Love i naglasio kako ovo onečišćenje nije zahvatilo zalihe vode koja se koristi za pijenje.

Tvrtka Severn Trent Water potvrdila je da je cijanid jutros ušao u jednu od kanalizacijskih čistionica, poremetio proces čišćenja zbog čega je zagađena voda procurila u rijeku, no oni niječu bilo kakvu umiješanost u incident.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara