Ubijeni sinovi Saddama Husseina

Ubijeni sinovi Saddama Husseina

AMERIČKA vojska potvrdila je da su dvojica sinova bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina, Uday i Qusay, ubijeni u utorak u šestosatnom sukobu u Mosulu, u sjevernom Iraku.

"Sigurni smo da su Uday i Qusay ubijeni", rekao je američki general Ricardo Sanchez na konferenciji za novinstvo u Bagdadu.

"Oslonili smo se na nekoliko izvora kako bismo identificirali ubijene", rekao je Sanchez.

On je rekao da su dvojica Saddamovih sinova ubijeni nakon što je američka vojska dobila informaciju od iračkog doušnika da se nalaze u jednoj vili u Mosulu.

Kad su se vojnici približili zgradi, dočekala ih je vatra iz malokalibarskog oružja. "Osumnjičeni su se zabarikadirali u kući" i "pružili žestok otpor", rekao je američki general.

Zauzimanje zgrade je potrajalo šest sati, a angažirane su i posebne postrojbe. Osim tijela Udaya i Qusaya u zgradi su nakon sukoba pronađena tijela još dvije osobe, čija je identifikacija još u tijeku.

Amerikanci su raspisali nagradu od 15 milijuna dolara za informacije koje bi vodile zarobljavanju ili smrti svakog od Saddamovih sinova, a Sanchez je rekao kako će nagrada vjerojatno biti isplačena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sukoba ranjena su četiri američka vojnika.

Oko 22.00 sati po lokalnom vremenu, nakon što se raširila vijest o smrti Udaya i Qusaya, Bagdadom se razlegla pucnjava. "Ljudi slave, čuli su što se desilo", rekao je Sanchez.

Bush pozdravio vijest o smrti Saddamovih sinova

Američki predsjednik George W. Bush u utorak je smrt dvojice sinova Saddama Husseina, Udaya i Qusaya, pozdravio kao "dobre vijesti", izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Nazvavši braću "vođama brutalnog režima", McClellan je rekao da je Bush pozdravio njihovu smrt kao "dodatno jamstvo iračkom narodu da je Sadamov režim otišao i da se više neće vratiti".

Blair: Smrt Saddamovih sinova "veliki dan za novi Irak"

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da smrt Saddamovih sinova Udaya i Qusaya, koji su ubijeni u utorak u sukobu s američkim vojnicima na sjeveru Iraka, znači "veliki dan za novi Irak".

"Njih dvojica bili su na čelu režima koji, ne samo da je bio prijetnja zbog svog naoružanja, već je bio odgovoran za mučenja i ubojstva tisuće nevinih Iračana", rekao je Blair novinarima tijekom posjeta Hong Kongu.

Politički analitičari kažu da ubojstvo Saddamovih sinova može koristiti Blairu i američkom predsjedniku Bushu ako oslabi oružani otpor u Iraku i skrene pozornost s tvrdnji da se pretjerivalo u vezi iračkog oružja za masovno uništenje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara