Ubio se splitski kralj botuna, ni lipe nije dobio za trgovinu miniranu početkom rata

Ubio se splitski kralj botuna, ni lipe nije dobio za trgovinu miniranu početkom rata

Foto: Arhiva

ĐORĐE UGRČIĆ, samozvani splitski kralj botuna, ubio se prije dva dana. Objesio se na TTTS-u. Nije doživio da sud kazni odgovorne za miniranje njegove trgovine ratne '91. Ni lipe nije dobio za pričinjenu štetu, jer se čekao završetak kaznenog postupka, kojeg međutim još uvijek nema, unatoč tome što je prošlo gotovo punih 20 godina!

Bešćutnost pravne države

Ugrčić je se našao u teškoj financijskoj situaciji. Navodno je samo Porezna uprava tražila nekih 800 tisuća kuna.

Posao u Splitu je nakon miniranja obnovio, no trgovine je pozatvarao prije par godina. Tim je strašnija bešćutnost pravne države, koja je bila dovoljno agilna da ga kazni za obiteljsko nasilje, no ne i da procesuira "minere", koji su '91. žarili i palili po Splitu.

Ugrčićeva trgovina u Marmontovoj ulici, u samom središtu grada, samo je jedan od objekata građana srpske nacionalnosti, koji su se tih dana našli na meti. Letjeli su u zrak i automobili i mesarnice... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apsolutni tabu

Optužnica je prije deset godina dignuta protiv Luke Buljubašića i Luke Oršulića, rođaka Igora Štimca i bivšeg vojnog policajca, koji se svojedobno neuspješno natjecao za koncesiju plaže Zlatni rat u Bolu, a prije dvije godine je u sklopu veće grupe osumnjičen za šverc cigareta.

Potrajalo je nekoliko godina dok su se riješili prigovori. Slučaj noćnih miniranja svojedobno je bio apsolutni tabu splitskog Općinskog suda. Nikako se nije moglo doznati po čemu je predmet toliko poseban da se toliko dugo rješavaju prigovori obrane.

Zla kob

U međuvremenu je uredujući sudac Zoran Kežić napredovao na viši sud pa je miniranje u ruke dobio sudac Mario Franetović. On se, pak, nije pretrgao od posla. Spis je par godina kupio prašinu, nastavak suđenja na optuženičkoj klupi dočekao je tek Oršulić. Buljubašić je prije nekoliko godina umro. Sad više nema ni Ugrčića. Kao da je nekakva zla kob u pitanju.

Sad se traže podaci Oršulićeve postrojbe s ratišta u Stonu, kako bi se provjerili njegovi navodi da u inkriminiranom razdoblju uopće nije bio u Splitu. U principu nije ni bitno, jer ionako krajem godine nastupa zastara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara