UBIUDR zatražio zabranu četničkih, ustaških i komunističkih obilježja

Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) koprivničke Podravke zatražila je danas od hrvatske Vlade da "donese zakon o zabrani četničkih, ustaških, ali i komunističkih obilježja", reagirajući tako na incident koji se dogodio u srijedu, u Borovu, pokraj Vukovara, prilikom proslave pravoslavnog Badnjaka, kada su tri mladića nosila trobojnu zastavu s dvoglavim orlom i četiri ćirilična "S", a dvije su osobe na glavi nosile 'šajkaču' s kokardom i kapu bivše JNA.

UBIUDR u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Mladen Pavković, podsjeća kako su te provokacije naišle na osude i hrvatskih političara i pojedinih srpskih vođa, koji su tražili da se donese zakon kojim bi se zabranilo veličanje ustaškog i četničkog znamenja.

No, kako se naglašava u priopćenju, "zaboravili su tome pridodati i crveni zvijezdu, koja je također simbol jednog totalitarnog sistema".

S tim u vezi navodi se kako su "Srbi i Crnogorci vodili rat protiv Hrvata sa crvenom zvijezdom", te da je "s tim simbolom razoren i Vukovar. Kad je tijekom studenog 1991. ratni zločinac Šljivančanin pobjedonosno ušao u vukovarsku bolnicu na svojoj je odori imaš baš taj znak, a osim njega nosili su ga i ostali srpski teroristi. Neprijateljski zrakoplovi također su u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata imali to obilježje", navodi UBIUDR.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato, smatra Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata koprivničke Podravke, "nije dovoljno tražiti samo zakon o zabrani veličanja ustaškog i četničkog obilježja već i - komunističkog".

(Hina) xpp yspZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara