Ubojica Luke Ritza uživa na slobodi: U subotu opet pretukao mladića

Ubojica Luke Ritza uživa na slobodi: U subotu opet pretukao mladića

Tekst: I.Kri.
Foto: Arhiva

MEĐU četvoricom mladića, koji su u subotu oko 22 sata u Novom Zagrebu kod Avenue Malla pretukli i opljačkali 15-godišnjaka, bio je i 16-godišnji J.J., policiji poznat po sudjelovanju u brutalnom premlaćivanju Luke Ritza.

Nesretni 15-godišnjak je te večeri sjedio na klupici ispred Avenue Malla te mu je prišla trojka i zatražila ga novac za cigarete. Tinejdžeri nisu niti pričekali da im da novac koji su tražili, već ga je jedan od njih udario, dok su ga druga dvojica srušila s klupe. Napadač na Luku Ritza taj napad je promatrao sa strane, a priključio se bandi tek kada je 15-godišnjak počeo bježati.

Mladić prepoznao napadače

Skinuli su mu jaknu i lančić, 15-godišnjakov bijeg je završio kada mu je J.J. prepriječio put i srušio ga na pod. Kao i u slučaju Luke Ritza, potom je krenula "cipelarka" po tijelu i glavi. Četvorka je 15-godišnjaku ukrala novčanik i mobitel, a s lakšim ozljedama je završio u KBC Zagreb. Prvo je priveden J.J. pa nakon toga i ostala trojka.

Napadače je prepoznao i 15-godišnjak te je J.J. završio kod općinskog suca za mladež. Ostatak bande je priveden u istražni centar Županijskog suda u Zagrebu. Podsjetimo, Luka Ritz je pretučen u lipnju prošle godine, a zbog izljeva krvi u mozak preminuo je desetak dana kasnije. Pretučen je na zagrebačkom Mostu slobode.

Suzana Ritz: Ovo je najgori scenarij

Majku Luke Ritza, Suzanu, uspjeli smo dobiti netom nakon što je pročitala vijest. "Ovo mi je takav šok, bila sam ujutro kod prijateljice, i baš kad sam se vozila kući, počeli su me zvati novinari. Ovo je najgori scenarij koji se može zamisliti", rekla je za Index Suzana Ritz, kojoj nisu prestajali zvoniti svi telefoni.

"Mi smo stalno apelirali, cijelo vrijeme apeliramo na to da se ponavljače kaznenih djela stavi pod skrbništvo, nadzor, ili kako god se to treba pravno nazvati. Bili smo i u Saboru, a i preko Facebooka je pokrenuta kampanja za mijenjanjem Kaznenog zakona", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Dobna granica napadača stalno se snižava, i to je očigledno. Prva sam koja je protiv smrtne kazne, ali kakvu poruku šalje ovakav zakon? Dobivam pozive roditelja koji pričaju kako ne znaju kome se obratiti zbog nasilja nad svojom djecom. Neki kažu da djeci od 17 godina ne dozvoljavaju da idu van", rekla je gospođa Ritz.

"Bojim se da kod njih nema trunke savjesti"

"Mi smo za to da se ponavljači maknu s ulice. Ne može netko imati 15 godina i sedam ili osam kaznenih djela. Ne tražimo da se dijete stavi u popravni dom, nego da se nakon prvog kaznenog djela stavi pod intenzivni nadzor, a nakon drugog ga treba maknuti s ulice. Znam da se radi o manjoj skupini djece, ali pitanje je koja poruka se šalje društvu", zapitala se majka tinejdžera preminulog nakon napada grupe dječaka.

"Ne radi se samo o zaštiti žrtava, treba i napadačima pomoći da se zaštite od samih sebe. Treba ih poslati u neku ustanovu, gdje će s njima raditi kvalificirani ljudi. To im može biti druga šansa, ako ništa drugo mogu probati shvatiti što su učinili. Niti jedno dijete se ne rađa nasilno, to se postiže zbog drugih faktora, ali bojim se da kod ovih dječaka nema trunke savjesti ni odgovornosti", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara