Ubojica svećenika osumnjičen i za pokušaj silovanja maloljetnice

POLICIJA je 9. prosinca popodne uhitila 25godišnjeg M.Ć. iz Splita za kojega se sumnja da je ubio Miju Stjepića, svećenika iz Posedarja, čiji je tijelo pronađeno 27. lipnja u Prosikama u Šibenskokninskoj županiji, priopćeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika policijskih uprava šibenskokninske i zadarske te MUPa.

Osumnjičenik je danas sproveden u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku, a na konferenciji je rečeno da je priznao ubojstvo u kriminalističkoj obradi te da je odbio odvjetnika. Za sada se pouzdano zna da se ubojstvo dogodilo nakon fizičkog obračuna pokojnog svećenika i osumnjičenika M.Ć., a motivi će biti utvrđeni u istražnom postupku, istaknuto je. Istraga o svećenikovu nestanku i ubojstvu trajala je šest mjeseci i jedna je od najzapletenijih kriminalističkih obrada kažnjiva djela ubojstva u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko godina, rečeno je.

Na konferenciji su o tom govorili Dragutin Cestar, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, Zdravko Cestar, načelnik Odjela kriminalističke policije šibensko-kninskog PU-a, i Edi Rogić, načelnik kriminalističke policije zadarskog PU-a. Osumnjičenika su opisali kao osobu sklonu skitnji i čestu mijenjanju boravišta, a policiji je poznat zbog nekih imovinskih kažnjivih djela. Ubojstvo se, rečeno je, dogodilo nakon svađe M.Ć. i svećenika, a o razlozima svađe i ubojstva nisu željeli govoriti. Svećenik je ubijen udarcem u glavu. Po kriminalističkoj obradi Stjepić je 21. lipnja popodne ukrcao osumnjičenika koji je stopirao na cesti Vodice-Zadar i to je bio njihov prvi kontakt. Zaustavili su se na plaži u Prosici kako bi se okupali. Na konferenciji nisu htjeli govoriti zna li se što je navelo dvojicu muškaraca koji su se prvi put susreli da se zaustave na osamljenoj plaži, navevši kako će se to utvrditi istragom. Nisu potvrdili ni da najviše osoba koje je policija ispitivala potječe iz homoseksualnih krugova o čemu se nagađalo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svećenik Stjepić nestao je 21. lipnja, kad je otišao iz Župnog ureda u svom "golfu", ponijevši manju svotu novca i najavivši da ide na liječnički pregled. Pet dana nakon toga u Zadru je pronađen njegov automobil, a 27. lipnja njegovo tijelo na plaži pokriveno granjem. Obdukcijom se nije mogao utvrditi uzrok smrti jer je tijelo bilo u raspadnu stanju. Očevid je upućivao na ubojstvo, a šibensko-kninski PU mogućeg je ubojicu povezao s pokušajem silovanja maloljetnice na području Vodica 24. lipnja za što je prijavljen nepoznati mladić u crnom "golfu" zadarskih oznaka. Policija je saznala i da je osoba koja odgovara opisu isti dan bila u kafiću u Bilicama pokraj Šibenika gdje je pio i bahato se ponašao. Na osnovi izjava očevidaca i tih dvaju događaja napravljen je fotorobot koji je objavljen 12. rujna 2003. Krug osumnjičenika sužen je na M.Ć., a policija je raspisala tjeralicu.

Dragutin Cestar je istaknuo je kako je policija obavila 1200 razgovora s različitim osobama te kriminalističke obrade nad stotinjak osoba koje se povezivalo s ubojstvom. Napravljeno je 30 poligrafskih testiranja i obavljena premetačina 20 stanova i ostalih prostora. Kad je objavljen fotorobot u medijima, policiji se javilo 20-ak građana s dragocjenim obavijestima.

Šibensko-kninska Policijska uprava podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu prijavu protiv M.Ć. i za kažnjivo djelo ubojstva svećenika Mije Stjepića i za kažnjivo djelo pokušaja silovanja na štetu malodobne osobe, priopćila je kasnije županijska državna odvjetnica Živana Beroš-Dodig.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara