Ubojice Luke Ritza pred policijom izjavili kako su ga napali iz čiste dosade

Ubojice Luke Ritza pred policijom izjavili kako su ga napali iz čiste dosade

LUKU RITZA su napali mladići u dobi od 15, 16, 17 i 18 godina doznaje se iz policije, a za njegovu smrt kriva su dvojica mladića rođena 1992. i 1991. godine.

> Suzana Ritz: Očekujemo maksimalnu kaznu, sad će se vidjeti koliko su dobri naši zakoni

> Otac ubijenog Marinca: Suzana i Reno Ritz, pripremite se za šokove hrvatskog pravosuđa
 
Priznali napad

Sva petorica sumnjiče se za kazneno djelo nasilničkog ponašanja na štetu Luke Ritza i njegova prijatelja, odnosno za kazneno djelo teške tjelesne ozljede. Prvoosumnjičeni su mladići rođeni 1992. i 1991. godine, koje policija tereti za kazneno djelo teške ozljede sa smrtnom posljedicom, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj je uz glasnogovornicu Ljubu bio i Predrag Brkopac, načelnik Odjela općeg kriminaliteta  zagrebačke policije. Maloljetnici su priznali napad u prisustvu roditelja, a to je učinio i 18-godišnjak S.Š. u prisustvu branitelja.

Vijest o šestoj privedenoj osobi pokazala se istinitom, no kako je otkriveno, ta osoba nije sudjelovala u napadu te je napustio skupinu prije nego što su oni došli u kontakt s Ritzom. Ta osoba je puštena, potvrdila je danas policija.

Prepoznali se iz novinskih tekstova

Luka Ritz napadnut je 1. lipnja oko jedan sat po noći na autobusnoj stanici na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice D. Tomljanovića Gavrana kod Bundeka. Preminuli Ritz čekao je autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su ih zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su rekli u zagrebačkoj policiji, 16-godišnjak je Luku Ritza bez ikakva povoda tjelesno napao dok je sjedio na rubu nogostupa te je Luka pao na cestu. Zatim su ga 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili udarati, u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao pobjeći. Međutim tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su ga on i 16-godišnjak nastavili udarati.

No, nevjerojatno zvuči vijest kako mladići te večeri nisu ni znali da su Luki Ritzu zadali kobne udarce od kojih je preminuo. Naime, sljedeći dan kada su se našli, među sobom  su pričali o događajima prošle noći, no nije im palo na pamet da su Luki zadali teške ozljede zbog kojih bi mogao umrijeti.

Odlučili premlatiti Luku Ritza iz čiste dosade

“Učvršćivanju” dokaza protiv ove skupine pridonio je i šesti osumnjičenik, koji je na kraju pušten bez ikakve prijave, jer navodno nije sudjelovao u napadu. On je u utorak navečer na prijedlog državnog odvjetništva u tzv. hitnim istražnim radnjama dao svjedočki iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda. Osim toga, uspjelo je i prepoznavanje glavnih osumnjičenika

Prijatelj Luke Ritza, koji je kritične noći na 1. lipnja zadobio prijelom nosne kosti s pomakom, prepoznao je 17-godišnjeg K. M. kao osobu u narančastoj majici koja je napala Luku Ritza, dok je drugoosumnjičenog J. J. identificirao kao mladića koji je napao njega. Upravo K. M. bio je mladić s policijskog fotorobota. Od više osoba koje su ga vidjele, Jutarnji list saznaje da je crtež bio doista vjeran i da je K. M. promijenio samo frizuru. K. M. je inače već evidentiran za kaznena djela teških krađa, kao i trećeosumnjičeni R. L.

Prema iskazima osumnjičenog S. Š. te spomenutog svjedoka, ova skupina mladića iz novozagrebačkih naselja Zapruđe, Travno i Dugave, kritičnoga dana okupila se na kvartovskom igralištu gdje su odigrali nekoliko “haklova”, a potom su zajedno otišli na Bundek na koncert Psihomodo Popa, donosi Jutarnji list.

Krenuvši kasnije prema tramvaju, K. M. i J. J. su iz čiste dosade iznijeli ideju kako bi nekog mogli krenuti žicati koju kunu ili mobitel, što je zapravo bila samo izlika da “natabaju” žrtvu ako im ne da traženo.  Tako su naišli na Luku Ritza i njegova prijatelja koji su sjedili na rubniku na Mostu slobode i čekali autobus. K. M. i J. J. zastali su pored njih i tražili “sitno”, dok su ostala četvorica iz grupe produžila dalje.

Trojica se vratila da pomognu prijateljima

Tada su, kako iskazuju oba spomenuta mladića, čuli da se iza njih nešto događa te su se okrenuli. K. M. je, izjavio je njegov suosumnjičeni prijatelj, vukao Luku Ritza s leđa za majicu i pritom ga udarao šakom u potiljak, nakon čega je Luka pao unatrag. Šesti mladić, koji je pušten, izjavio je da je vidio kako K. M. i J. J. tuku Luku Ritza i da mu je jedan od njih zadao više udaraca. On se potom udaljio, dok su se ostala trojica, koja su malo odmakla s njim, vratila kako bi “pomogla” prijateljima.

S. Š. priznao je da je dvaput šakom u glavu udario Lukina prijatelja. Rekao je kako su ih, nakon što su pali na pod, udarili još nekoliko puta po tijelu, ali je ustvrdio da se nije radilo o
klasičnom cipelarenju, već više o usputnim udarcima jer su se odmah dali u bijeg. Njegov iskaz zapravo potvrđuje i medicinska dokumentacija, jer nigdje nisu zabilježene ozljede ni hematomi po tijelu napadnutih mladića.

Znali su da će ih naći, ali su odlučili šutjeti

"Kada su otkrili da je o njima riječ bilo im je jasno da će kad tad biti otkriveni, odnosno da je samo pitanje vremena", rekao je Brkopac dodajući kako su se ipak odlučili na šutnju, a njihovi roditelji nisu znali što se dogodilo. Također, dodao je Brkopac kako crtež napadača odnosno fotorobot kojima je bio oblijepljen Zagreb tek djelomično odgovara opisu jednog od napadača.

Otac uhićenog S.Š.: "Briga me. Ako je kriv, nek odsluži i 50 godina"

"Briga me. Ako je kriv, nek odsluži i 50 godina. Neka je stoput moj sin, briga me. Žao mi je Luke. Žao mi je tog dečka, samo to. Da nam se samo ispričati Lukinim roditeljima..." ponavlja otac osumnjičebog S.Š od trena kad je saznao da mu je policija odvela sina zbog ubojstva Luke Ritza. S. Š. živi u malom stanu nebodera u novozagrebačkom naselju Travno s roditeljima i bakom Danicom.

"Sin samo ponavlja da mu je žao Luke i da bi se htio ispričati njegovim roditeljima. Ne zna što će, pročitao je da Lukini roditelji ne žele niti vidjeti niti čuti krivce za smrt svoga sina. Mog sina sad uopće nije briga za S. Meni ipak srce puca – bio je dobar dečko", rekla je baka Danica novinarima Večernjeg lista.

Noćas privedeni na Županijski sud

U gluho doba noći, oko 3.30 sati, policija je petoricu, od šestorice jučer privedenih, osumnjičenika za brutalni napad na Luku Ritza, koji je rezultirao smrću tog mladića, prepratila u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.

"Zaprimljena su četiri maloljetnika i jedan mlađi punoljetnik, no nisu iznosili svoju obranu jer se u to doba noći to ne radi. Danas će obranu izreći pred sucem za mladež na Općinskom kaznenom sudu", kazao je za Index glasnogovornik suda, Krešimir Devčić. Nije mu poznato što je s navodnom šestom osobom koja je jučer bila privedena u Heinzelovu, a za koju se navodno sumnja da je također sudjelovala u premlaćivanju Luke Ritza i njegovog prijatelja.

Nakon što su zaprimljeni u Istražnom centru, sva petorica osumnjičenika su odvedena u pritvor u Remetincu. Istražna sutkinja na Kaznenom sudu očekuje ih u 10 sati.

Prema neslužbenim informacijama, dvojica od pet uhićenih osumnjičeni su da su Luki Ritzu nanijeli teške ozljede koje su rezultirale njegovom smrću te je protiv njih podnesena kaznena prijava za nanošenje teških ozljeda sa smrtnom posljedicom, dok su ostala trojica osumnjičenika prijavljena samo za nanošenje teških ozljeda. Maloljetnici imaju između 15 i 17 godina, dok je jedini punoljetnik među njima tek nedavno napunio 18 godina. 

Policija je javila Lukinim roditeljima kako je ubojica njihovog sina pronađen, a Suzana Ritz kaže kako je sretna što je to gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri sata na Kaznenom sudu

Trojica osumnjičenih su dovedena u jednom kombiju, a dvojica u drugom. Iz drugog kombija izašla je samo jedna osoba, jer je druga prepraćena na Županijski sud s obzirom da se radi o punoljetniku.

Nešto iza 13 sati završeno je njihovo ispitivanje kod istražne sutkinje Kaznenog suda, a što se događalo iza zatvorenih vrata zasad nije poznato. Naime, glasnogovornik suda Dražen Kevrić novinarima je kazao samo da  je ispitivanje završeno te da njihovo daljnje zadržavanje ovisi o Državnom odvjetništvu.

No, kako su osumnjičenici maloljetni, tijek postupka i odluke suda su tajne, tako da Kverić nije htio reći niti jesu li se branili šutnjom, što je s obzirom da su tri sata proveli u sudnici mala je vjerojatnost da su šutjeli. Također, novinari od Kevrića nisu uspjeli doznati niti tko su njihovi odvjetnici, kao ni ime istražne sutkinje, niti jesu li iznosili obranu.

Državno odvjetništvo mora u idućih 24 sata Kaznenom sudu dostaviti zahtjev za pritvor, o kojemu će odlučiti sudac Kaznenog suda. Pritvor može trajati maksimalno 24 sata, unutar kojih DORH mora sudu dostaviti zahtjev za pripremni postupak, ne istražni, kakav je u slučajevima punoljetnih osoba.

Kako doznajemo u Državnom odvjetništvu, oni su već uputili za zahtjev za 24-satnim zadržavanjem četvorice osumnjičenika privedenih na Općinski kazneni sud, te je sudac Kaznenog suda taj zahtjev prihvatio.  Ranije je i jedinom punoljetniku osumnjičenom za napad na Luku određeno također 24-satno zadržavanje.

Kazne za maloljetnike

Kako još nije počeo ni pripremni postupak u kojemu će DORH okarakterizirati djelo i iznijeti prijedlog sankcija, Kverić je kazao kako tek okvirno može kazati na koji bi način maloljetnici mogli odgovarati. Naglasio je da sankcija osim o kaznenom djelu, ovisi i o njihovoj dobi - koja varira između 15 i 17 godina, te će se izreći prema Zakonu od sudovima za mladež.

"Za nanošenje lake tjelesne ozljede može se izreći kazna u trajanju do tri godine, a za nanošenje TTO sa smrtnom posljedicom može se izreći kazna u trajanju do deset godina zatvora. Ali opet mora se uzeti u obzir da se maloljetnim počiniteljima, pa ako je on star od 14 do 16 godina, ne može mu se izreći maloljetnički zatvor, nego samo starijim maloljetnicima između 16 i 18 godina. Inače može im se izreći odgojna mjera, sigurnosna mjera ili kazna maloljetničkog zatvora", kazao je Kverić.

BBB-i odbacuju tvrdnje da se radi o njihovim pripadnicima

Udruga navijača Dinama i Klub navijača BBB-a odbacuju nagađanja da su privedeni njihovi članovi.

"Nijedan od njih nije član naše udruge. Da su kojim slučajem bili naši članovi, vrata bi im bila zauvijek zatvorena. Mi nismo anđeli, ali takve stvari osuđujemo. I policija nam je potvrdila da su im poznati, ali ne kao navijači Dinama" rekao je predsjednik Udruge navijača Denis Šeler za Večernji list. Za privedene nikad nije čuo ni Tomislav Glušić, predsjednik Kluba navijača BBB-a

Susjedi za napadače kažu da su mirna djeca iz susjedstva

Susjedi ubojica Luke Ritza za sve od reda kažu da su bili mirna djeca iz susjedstva te ne vjeruju da su uopće bili kadri dići ruku na drugu osobu.

Za prvoosumnjičenog K.M. susjeda kaže da je izgledao kao da ne bi ni kokoš mogao ubiti, a kamoli nešto drugo. Policija je mnogo češće dolazila zbog njegovog starijeg brata, za kojeg pričaju da je bio vrlo problematičan. Jedan susjed je rekao kako je njegova majka navodno dobila postporođajnu depresiju nakon što ga je rodila i završila na psihijatriji, donosi jedan dnevni list.

Za J.J. susjedi ne mogu vjerovati da je on odgovoran za smrt Luke Ritza. te da nikad nije bio problematičan, nego je samo samo radio dječje gluposti kao i svi ostali.

S.Č. iznio obranu na Županijskom sudu

18-godišnjak koji je prepraćen istražnom sudu ispitao je sudac Oliver Mitermajer, koji mu je odredio 48-satni pritvor, rekao nam je dežurni glasnogovornik Županijskog suda Ratko Ščekić. Upitan je li mladić S.Š. priznao krivnju, Ščekić je kazao da mu nije poznat sadržaj njegovog iskaza, kao ni koliko je trajalo ispitivanje. Doznaje se da je njegovu obranu preuzeo odvjetnik Dragan Baltić.

Za punoljetnike kazna zatvora od 1 do 10 godina, za maloljetnike bitno manja

Odvjetnik Ante Nobilo rekao je za Index kako je kazna za punoljetne osobe za kazneno djelo teške ozljede sa smrtnom posljedicom od jedne do deset godina zatvora, međutim da je kazna za maloljetnike bitno manja.

"Ako je istina da su mladića napali bejzbol palicom, tada mislim da je kvalifikacija djela kriva te da je trebala biti za kazneno djelo ubojstva. Naime, ako netko nekoga napadne palicom i udara ga u glavu onda napadač mora biti svjestan da je palica sredstvo koje može usmrtiti čovjeka. No, ako se nije radilo o bejzbol palici, tada je kvalifikacija djela ispravna", rekao nam je Nobilo.

Egzotična smo zemlja za pravosuđe
 
"Ono što sada mogu reći o slučaju Luke Ritza svakako je činjenica da će maloljetnicima brutalan način nanošenja ozljeda biti otežavajuća okolnost, a svakako ne treba ni zaboraviti da su se skrivali od pravde kada su saznali da su oni odgovorni za smrt mladića", kazala je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt o slučaju Luke Ritza.
 
Kada smo je upitali da nam da svoju analizu ili predviđanja koliku bi kaznu mogli dobit maloljetnici, Škare - Ožbolt ipak se suzdržala od odgovora.
 
"Hrvatska je vrlo egzotična zemlja što se tiče pravosuđa te je vrlo nezahvalno prognozirati tijek događaja. Kod nas, nažalost, sve je moguće", zaključila je na kraju Škare Ožbolt.

Faber: Dodali smo gas

Novi ravnatelj policije Vladimir Faber nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije za borbu protiv korupcije novinarima je kazao kako njegovo "preuzimanje komande" u policiji nije vezano uz rješavanje ubojstva Luke Ritza,  ali dodaje kako je policija "dodala gas".

"Neću govoriti u kojoj brzini vozimo", rekao je Faber, aludirajući na poznatu Sanaderovu izjavu, te nastavio:  "Policija radi u kontinuitetu, ali smo dodali gas u svim segmentima sustava".

A.H./A.B./IĆ.
 
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara