Ubojici Pima Fortuyna 18 godina zatvorske kazne

SUD U Amsterdamu osudio je u utorak ubojicu čelnika nizozemske populističke desnice Pima Fortuyna, Volkerta van der Graafa (33), na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.

"Sud je ocijenio da je optuženi kriv za ubojstvo, prijetnje i ilegalno posjedovanje oružja zbog čega je osuđen na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 18 godina", izvijestili su sudski izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužitelj je tražio doživotnu kaznu za Volkerta van der Graafa, ocijenivši kako bi takav "primjer" bio potreban jer bi mogao poslužiti kao opomena "svima onima koji prijete demokraciji".

Van der Graaf je pred sudom izjavio kako je Fortuyna ubio jer je strahovao da bi on i njegova stranka mogli predstavljati prijetnju najslabijim društvenim skupinama. Fortuyn je bio poznat po čestim i oštrim kritikama protiv imigranata i muslimana, nazivajući ih pripadnicima "zaostalih kultura".

Devet dana nakon Fortuynova ubojstva, koje se dogodilo 6. svibnja, u amsterdamskom predgrađu Hilversumu, Fortuynova je stranka ušla u parlament kao druga po broju osvojenih glasova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara