Ubojstvo srpskih vojnika na Koranskom mostu: Mihajlo Hrasto molbom odgodio odlazak u zatvor

Ubojstvo srpskih vojnika na Koranskom mostu: Mihajlo Hrasto molbom odgodio odlazak u zatvor

Foto: FAH

HRVATSKI branitelj Mihajlo Hrastov, pravomoćno osuđen za ubojstvo i ranjavanje neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991. u četvrtak neće ići u zatvor jer je karlovačkom Županijskom sudu u utorak dostavio molbu za odgodom izvršenja kazne.

Sudac izvršenja Ante Ujević rekao je Hini da o molbi tek treba odlučiti, ali da se danom njena podnošenja odgađa izvršenje kazne zatvora.

Predsjednik karlovačkog Županijskog suda Ivan Perković kazao je u utorak da se molba za odgodu izvršenja rješava žurno, bez nepotrebnog odugovlačenja, iako zakonom rok za donošenje takve odluke nije postavljen.

Hrastovljev odvjetnik Krešimir Vilajtović, nakon molbe za odgodom izvršavanja kazne, nije želio najaviti svoje daljnje korake ni dati bilo kakvu izjavu ili komentar medijima.

Ranije je rekao da su Hrastovu, nakon pravomoćne osuđujuće presude Vrhovnog suda, kao pravna sredstva ostali traženje uvjetnog otpusta, jer je već odslužio 22 od ukupno 48 dosuđenih mjeseci, pomilovanje predsjednice Republike, a nakon ustavne tužbe i tužba Europskom sudu za ljudska prava.

Drugi Hrastovljev odvjetnik Igor Meznarić podsjetio je u pisanom odgovoru na Hinin upit da i dalje iščekuju odluku u povodu podnesene ustavne tužbe.

"Naravno da će o toj odluci ovisiti daljnji potezi g. Hrastova te je stoga preuranjeno o tome raspravljati, jer to ovisi o nekoliko čimbenika", piše Meznarić. Navodi i da ne može otkriti sadržaj ustavne tužbe jer bi to "predstavljalo neprimjerenu komunikacija s Ustavnim sudom Republike Hrvatske, ali i s Vrhovnim sudom".

Očekuje se i odluka o naknadi troškova oštećenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Perković potvrdio je i da sudsko "izvanraspravno vijeće još nije odlučilo o naknadi parničnih troškova oštećenicima", a riječ je o 150.000 kuna što bi im trebao platiti Hrastov. No i on i oštećenici žalili su se tijekom prošle godine na takvu odluku suda, smatrajući da bi te troškove trebala namiriti država.

Osim tih sudskih troškova obitelji trinaestorice ubijenih i dvojica tada ranjenih i preživjelih neprijateljskih vojnika, imaju nakon pravomoćno osuđujuće presude pravo na naknadu šete za gubitak hranitelja obitelji ili ranjavanje.

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je u utorak Hini "da još traje nekoliko državnoodvjetničkih postupaka vezanih za naknade šteta članovima obitelji za protupravno ubojstvo 13 neprijateljskih vojnika i ranjavanje dvojice na Koranskom mostu u rujnu 1991."

Svetozar Šarac, koji je bio ranjen na Koranskom mostu, a kasnije je i svjedočio na sudu, pokrenuo je 2008. parnicu protiv Republike Hrvatske, a ona je "u tijeku pred prvostupanjskim sudom te je određeno medicinsko vještačenje", piše u odgovoru tužiteljstva.

Oštećenici Anki Popović je prvostupanjskom presudom bila dosuđena nematerijalna šteta u iznosu od 220.000 kuna i materijalna šteta u iznosu 21.800 kuna, ali se žalila na prvostupanjsku odluku, a drugostupanjski postupak još traje.

Ranije su supruga, majka i kći ubijenog Svetozara Gojkovića dobile ukupno 660.000 kuna, a majka i otac ubijenog Zorana Komadine 462.894 kune.

Ranka Babić, unuka ubijenog Nikole Babića, vodi postupak za mirno rješenje spora i isplatu 220.000 za imovinsku štetu, a njen je odvjetnik pozvan na dostavu punomoći ovjerene kod javnog bilježnika, budući je stranka nepismena osoba.

Prema riječima odvjetnika Luke Šuška ukupnu naknadu od 660.000 kuna dobile su još tri nasljednice poginulog Nikole Babića, a parnicu su protiv države vodili svi nasljednici ubijenih, osim Mile Peurače, iza kojeg nije ostalo nasljednika.

Hrastova je Vrhovni sud proglasio krivim jer je postupio protivno međunarodnim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima, po kojima, stoji u presudi, "nije smio, nakon što je primio zadatak da sa svojom grupom čuva i preprati u prostorije Policijske uprave grupu vojnika, pucati na njih na Koranskom mostu, jer nisu bili neposredno ugroženi životi njega i drugih policajaca".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara