Učenici iz Beslana doputovali u Hrvatsku

PEDESETAK ruskih učenika iz škole u Beslanu, poprištu prošlogodišnjeg u krvi ugušenog terorističkog napada, doputovalo je danas u Zagreb, odakle će otići na trotjedni odmor u Novi Vinodolski.

Među učenicima je i tridesetak stradalnika beslanske tragedije, taoca koji su od 1. rujna 2004. tri dana bili zatočeni u gimnastičkoj dvorani.

"Mi smo vam otvorili svoje srce, veselite se u našoj domovini jer će ona sljedećih dvadesetak dana biti i vaša", kazala je zagrebačka gradonačelnica Vlasta Pavić pozdravljajući male goste i njihove pratioce u VIP salonu Zračne luke.

Zagrebačka gradonačelnica je među prvim političarima u svijetu nakon tragedije posjetila Beslan i ponudila odmor i rehabilitaciju djeci žrtvama tragedije.

Osim gradonačelnice djecu iz Beslana pozdravio je i ruski veleposlanik u Zagrebu Mihail Konarovski, a Zagrebu se zahvalio i dogradonačelnik Beslana Taymuraz Gabaraev.

Učenici su, razgovarajući s novinarima, kazali da se vesele dolasku u Hrvatsku, moru i upoznavanju novih prijatelja. Tri tjedna u dječjem odmaralištu u Novom Vinodolskom društvo će im praviti tri grupe hrvatskih učenika koje će tamo, svaka po tjedan dana, boraviti u školi u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beslanska tragedija započela je prvog dana nastave, kad se u školi u koju su upali teroristi osim učenika nalazila i brojna rodbina koja je djecu dopratila u školu.

Nakon zauzimanja škole teroristi su postavili bombe u gimnastičkoj dvorani i tamo, pod nepodnošljivo visokim temperaturama, držali taoce tri dana bez hrane i vode.

Situacija je razriješena 3. rujna kada je u školi eksplodiralo nekoliko bombi, a djeca su potom počela bježati dok su im teroristi pucali u leđa, onemogućujući ruskim vojnicima koji su držali opsadu škole da uzvrate vatru.

Poginulo je gotovo 340 taoca, među kojima i 178 djece. U obračunu s vojskom ubijeno je 26 otmičara - uglavnom Čečena, ali i Arapa.

Odgovornost za teroristički napad preuzeo je čečenski vođa Shamil Basayev, tvrdeći da je akcija bila dio pobunjeničke borbe za nezavisnost Čečenije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara