Učenici osnovne škole Frana Krste Frankopana pomažu Maloj kući

ZAGREBAČKA osnovna škola Frana Krste Frankopana danas i sutra domaćin je Dobrotvorne međunarodne likovne kolonije Peščenica 2004. za jedinu hrvatsku ustanovu za rehabilitaciju slijepe i slabovidne djece s drugim višestrukim oštećenjima zagrebačku Malu kuću.

U toj dobrotvornoj likovnoj koloniji, koja se organizira u suradnji s zagrebačkom udrugom umjetnika "Tin Ujević", sudjeluje dvadesetak slikara iz Hrvatske i BiH, učenici škole te korisnici rehabilitacijskog programa Male kuće.

Nakon završetka kolonije priredit će se aukcija slika, od koje će novac biti darovan Maloj kući, a eventualno neprodana djela također će biti darovana toj ustanovi kako bi krasila njihove prostore.

Mala kuća je od Grada Zagreba dobila u najam veći prostor koji je potrebno u potpunosti urediti kako bi u rehabilitacijske programe moglo biti uključeno što više djeca. U Hrvatskoj je oko 900 djece s potrebom za takvom vrstom rehabilitacije, a u sadašnjem prostoru Male kuće radi se samo s njih sedamdesetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica škole Frana Krste Frankopana na Peščenici Jadranka Bjelica rekla je kako se škola ove godine po drugi put uključuje u jednu dobrotvornu akciju i to zato kako bi uz obrazovnu postala i istinska odgojna ustanova. Pomažući drugima, djeca uče uočavati poteškoće s kojima se drugi susreću, razvijaju suosjećanje, toleranciju, osjećaj odgovornosti za sebe i druge, uče kako pomoći sebi i drugima, kazala je Bjelica.

"Budući da u ovoj školi postoje posebni odjeli za djecu s teškoćama u razvoju koja su integrirana u redovni školski sustav i da su u redovnim razredima integrirana djeca s posebnim potrebama, razumijemo što pravodobna rehabilitacija znači za svako dijete i u kojoj mu mjeri kasnije omogućava kvalitetniji život. Isto tako znamo u kojoj mjeri senzibilizirana okolina takvoj osobi može olakšati život", rekla je ravnateljica škole Jadranka Bjelica, dodavši kako se nada da će tom akcijom učenici škole i svi sudionici doprinijeti pretvorbi "Male u Veliku kuću".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara