Učenje matematike povezano je sa sustavom kodiranja u mozgu

AKO VAM matematika loše ide, uzrok tome su možda nepravilnosti u mozgu, tvrde znanstvenici.

Nemogućnost učenja matematike, koja pogađa pet posto stanovništva, mogu uzrokovati nepravilnosti u području mozga koje je uključeno u razumijevanje brojeva, izjavio je jedan znanstvenik.

Diskalkulija je poremećaj koji onemogućava stjecanje matematičkih vještina i ljudi koji su njome pogođeni imaju problema sa zbrajanjem, oduzimanjem, računanjem napamet i drugim matematičkim zadacima.

Dr. Stanislas Dehaene iz francuskog instituta za medicinska istraživanja INSERM koristio se raznim tehnikama ispitivanja mozga kako bi otkrio sustav kodiranja u mozgu odgovoran za razumijevanje veličine broja, što je bacilo novo svjetlo na diskalkuliju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mislimo da sada razumijemo kakvo je kodiranje u tom području", rekao je on na konferenciji Britanske udruge za napredak znanosti.

Istraživanja provedena na životinjama pokazala su da su neuroni u mozgu povezani s brojevima kao što su tri ili pet, što im, kako kažu znanstvenici, koristi da utvrde jesu li im mladunci na broju ili u potrazi za hranom. Dehaene i njegovi kolege otkrili su da sličan sustav kodiranja postoji kod ljudi.

Londonski sveučilišni profesor Brian Butterworth izjavio je da je diskalkulija poremećaj koji predstavlja agoniju za djecu.

"Ona njihov život pretvara u muku", istaknuo je. "Želio bih da djeca kojima je dijagnosticirana diskalkulija ne moraju prolaziti kroz svakodnevna poniženja na satovima matematike nego da dobiju posebnu potporu kao što je dobivaju disleksičari".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara