Učitelji mogu u mirovinu sa 65 godina života i 20 staža

HRVATSKI sabor izmijenio je danas Zakon o osnovnom školstvu, te zakon sada, među ostalim, propisuje da će učitelji morati u mirovinu najkasnije na kraju školske godine u kojoj navrše 65 godna života i 20 godina staža.

Isto pravilo o umirovljenju, odnosno prestanku ugovora o radu, vrijedi i za stručne suradnike, te ravnatelje.

U osnovnoj školi ne mogu raditi osobe pravomoćno osuđene za kaznena dijela protiv države, za primanje mita, zlouporabu droga, neko od kaznenih djela protiv spolne slobode, braka, obitelji i mladeži.

Ministar obrazovanja propisuje uvjete i načine za organiziranje izleta i ekskurzija, a u njegovu djelokrugu je i propisivanje tjedne radne obveze učitelja i stručnih suradnika, što mora biti usklađeno s količinom neposrednog odgojno-obrazovnog rada ugovorenog kolektivnim ugovorom.

Vlada je dobila obvezu da u roku od šest mjeseci u saborsku proceduru uputi prijedlog novog zakona o osnovnom školstvu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska većina prihvatila je izvješće istražnog povjerenstva za riječki Viktor Lenac po kojemu je bivša, koalicijska Vlada državna jamstva tom privatnom brodogradilištu davala isključivo po političkim, a ne socijalnim ili gospodarskim kriterijima.

Prihvaćen je Godišnji obračun Državnoga proračuna za 2004.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, te prijedlog zakona o prodaji nadstojničkih stanova.

Sabor je glasovanjem zaključio 14. sjednicu, a novu, 15., predsjednik Sabora Vladimir Šeks najavio je za konac lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara