Učitelji štrajkaju, Vlada ne popušta, djeca kao anketni listići

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) poziva roditelje da pruže potporu sindikatu i ovaj tjedan, za vrijeme štrajka, ne šalju u djecu u školu za vrijeme štrajka. 

Petodnevni štrajk u organizaciji SHU počeo je jutros, a pridruživanje je najavio i Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu, dok je Hrvatski školski sindikat ´Preporod´ rekao je da podupire sve sindikate koji će štrajkati, ali sami neće sudjelovati u štrajku.

Vlada, čini se, ne namjerava popustiti zahtjevima Sindikata te poziva roditelje da joj pruže potporu i pošalju djecu u školu. "Nastava počinje, škole će biti otvorene, djeca neće biti na ulici. Ako ravnatelj neke škole ocijeni da ne može organizirati rad, poslat će djecu kući" - poručio je ministar Strugar.

Djeca, takav je dojam, prioritet nisu niti jednima niti drugima. A služit će kao anketni listić: pošaljete li dijete u školu, dajete glas sindikatu. Ostavite li ga kod kuće, svoj glas dajete Vladi.

Što traži sindikat

Zahtjev učitelja doima se plemenitim. Vlada je naime odlučila dodatni proračunski novac dodijeliti učiteljima i nastavnicima, ali ne i nenastavnom osoblju.

Učitelji koji su novac dobili, dakle, nisu zadovoljni jer ga dobili nisu njihovi kolege - čistačice, administracija, domari...

Sličan slučaj dogodio se prije nekog vremena kad su pravosudnim policajcima plaće ostale iste, dok su ostatku javnih službenika plaće bile gotovo prepolovljene. Policajci, doduše, nisu štrajkali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SHU, međutim, ima i drugi zahtjev. Sindikat također traži da se iz proračuna Ministarstva prosvjete i športa izdvoji dodatnih 80 milijuna kuna kako bi brutto plaća svih zaposlenih u osnovnom školstvu porasla u prosjeku za 10 posto.

Iz sindikata tvrde kako "pouzdano znaju" da ministarstvo ima potreban novac, ali "da ga skrivaju". Ministarstvo prosvjete i sporta brzo je odgovorilo kako SHU "uporno ponavlja izmišljene razloge za štrajk te dezinformira javnost o navodnom skrivanju novca u Ministarstvu". Svoje članstvo, navelo je Ministarstvo, SHU dezinformira izjavama da će vrijeme provedeno u štrajku biti plaćeno.

"Štrajk pokazao pravo lice vlasti"

"Takvih prijetnji i pritisaka nije bilo od 1990. godine. Jasno nam je koga imamo s druge strane stola. Imamo "demokratsku" vlast koja ne želi pregovarati. Ali nismo dovoljno strpljivi, pa ćemo pričekati onu koja će to željeti. Štrajk je za nas već uspješan jer je pokazao pravo lice ove vlasti. Čitav državni vrh "demokratske vlasti" poduzima sve da slomi kičmu jednog malog sindikata učitelja koji se drznuo tražiti nešto za svoje članove." - izjavio je Dalimir Kuba, predsjednik SHU-a.

Članica Malog vijeća SHU-a Gordana Hrgovan izvijestila je da ravnatelji škola ovih dana traže od zaposlenika da se izjasne jesu li za štrajk, zovu ih telefonom doma, a pojedini ravnatelji ne dozvoljavaju da se obavijest o štrajku postavi na ulazna vrata škole.

Takav pritisak i prijetnje nisu zabilježeni ni 1998. godine, za vrijeme desetodnevnog štrajka koji je organizirao SHU, kazala je Hrgovan.

Podsjetila je da je tadašnja oporba, a sadašnja koalicija na vlasti tražila od vladajućeg HDZ-a da se učiteljima plati vrijeme porovedeno u štrajku, dok sada prijeti da će štrajkašima biti umanjena plaća za vrijeme provedeno u štrajku.

Svojim stajalištem o štrajku i ponašanjem prema sindikalcima ova vlast je pokazala svoje pravo lice, i zbog toga smatramo da je štrajk već unaprijed uspio, istaknula je Hrgovan.

Dalimir Kuba je ponovio da se Vlada potpisom Kolektivnog ugovora obvezala platiti vrijeme štrajka, no ako to odbije, sindikat će se za svoje članove izboriti pravnim putem i, u krajnjem slučaju, posegnuti za isplatom iz sindikalnog fonda.

Država u isto vrijeme traži od roditelja da pošalju djecu u školu. Iz Ministarstva prosvjete i školstva izjavljuju kako štrajkašima dani štrajka neće biti plaćeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara