Učitelji za 13. siječnja najavili petodnevni štrajk u osnovnim školama

SINDIKAT hrvatskih učitelja (SHU) najavio je danas za 13. siječnja petodnevni štrajk u osnovnim školama jer Vlada nije prihvatila zahtjev sindikalaca za povećanjem plaća svima zaposlenima u školstvu, a ne samo nastavnom osoblju.

Štrajk će biti organiziran od ponedjeljka, 13. siječnja, do petka, 17. siječnja. Sindikat u priopćenju kao razlog štrajka navodi neuspio postupak mirenja s Vladom i kršenje konvencije Međunarodne organizacije rada o pravu na kolektivno pregovaranje.

Sindikat ističe da ne postoje poslovi koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka, a prema Kolektivnom ugovoru za osnovno školstvo ravnatelji su dužni osigurati nesmetano provođenje štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za ovu je godinu Vlada izdvojila 200 milijuna kuna više za školstvo, čime su plaće učitelja i nastavnika povećane sedam posto, što prosječno iznosi oko 300 kuna po zaposleniku.

Sindikati osnovnih i srednjih škola odbili su prije Nove godine potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, jer su plaće povećane samo nositeljima sustava (učiteljima i nastavnicima), a ne i ostalima zaposlenima u školstvu.

´Nepotpisivanje dodatka TKU poruka je Vladi da ne može podijeliti članove sindikata osnovnog i srednjeg školstva i lišiti učitelje i nastavnike solidarnosti prema ostalim djelatnicima´, izjavio je tada predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Dalimir Kuba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara