Udruga branitelja ine poziva vlast da revalorizira Inu prije početka privatizacije

UDRUGA branitelja Domovinskog rata INANaftaplina "KVIN", koja ima 1100 članova, pozvala je danas sve čimbenike vlasti da još jednom razmotre privatizaciju Ine jer, po njihovu mišljenju, još nije utvrđena njezina prava vrijednost.
"KVIN" ističe da nije protiv privatizacije Ine, nego da traži ponovnu procjenu njezine vrijednosti kojoj, kažu, treba pripisati i vrijednost sirijskih zaliha ugljikovodika. Dodaje kako je riječ o koncesiji "Hayan", koje je Ina 50-postotni vlasnik, s nekoliko polja s nalazištima plina i kondenzata (lagane nafte).

Samo polje "Jihar", ističe Udruga, povećava više od dva puta Ininu vrijednost, a na ostalim poljima tek se trebaju utvrditi zalihe. Sve će to vrijednost Ine, koja je trenutačno procijenjena na 1,5 milijardi američkih dolara, povećati za nekoliko milijardi dolara, tvrdi Udruga i ističe da - osim pronađenih polja - na sirijskoj koncesiji ima još od osam do deset mjesta s mogućim, još neotkrivenim zalihama ugljikovodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Privatizacija Ine ne bi trebala početi dok se ne utvrdi vrijednost sirijskih zaliha ugljikovodika, jer bi to bilo protivno nacionalnim interesima, smatra Udruga i dodaje da u tome ima potporu Sindikata Ine i naftnog gospodarstva (SING) i Hrvatskog udruženja naftnih inženjera i geologa (HUNIG).

"Zbog toga, molimo sve čimbenike vlasti da još jednom razmotre privatizaciju Ine i da obvezno uzmu u obzir sve spomenute činjenice s kojima većina od njih sigurno nije upoznata", stoji u današnjem priopćenju Udruge branitelja Domovinskog rata INA-Naftaplina "KVIN".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara