Udruga Leptir za jednak tretman djece s poteškoćama u razvoju

UDRUGA Leptir u lipnju ove godine krenula je s kampanjom naziva "U svijetu tišine nisi sam", priopćeno je danas iz ove udruge.

Ova kampanja usmjerena je ka senzibiliziranju javnosti za djecu s poteškoćama u razvoju, posebno gluhe i nagluhe djece, kao i djece s poremećajem govora predškolskog uzrasta. Udruga Leptir želi postići jednak tretman za svu djecu, što bi značilo nužnost uključivanja djece s poteškoćama u svakodnevno društvo, što nažalost, misle u Udruzi, još nije slučaj. Udruga Leptir smatra kako postoji velik problem uključivanja djece u redovne programe, a posebno u dječje vrtiće, ali i osnovne škole.

"U posljednje vrijeme stvari su se počele kretati na bolje, ali riječ je o vrlo sporim i nedovoljnim pomacima što zbog neadekvatnih uvjeta smještaja djece s poteškoćama u razvoju u redovne programe, što zbog nedostatnog broja ili čak i nedovoljno educiranih stručnih kadrova koji bi trebali raditi sa ovom djecom“, mišljenja su u Udruzi Leptir.

U okviru kampanje "U svijetu tišine nisi sam", Leptirovci surađuju s medijima, raznim organizacijama, te obučavaju odrasle osobe kako se ponašati prema djeci s poteškoćama u razvoju. Udruga je također u svojoj kampanji ostvarila značajne pomake u uključivanju djece bez poteškoća u igru i druženje sa djecom s poteškoćama, a u tu svrhu u Petrinji je otvorena i igraonica u kojoj su ravnomjerno zastupljena sva djeca, ona s poteškoćama, kao i ona bez njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati su, tvrde Leptirovci, izvrsni već nakon nekoliko mjeseci od otvorenja igraonice.

Ovoj udruzi u lipnju se priključio i popularni pjevač Jacques Houdek, sadašnji Leptirov ambasador dobre volje, koji svojim angažmanom promovira jednaka prava djece s poteškoćama u razvoju.

Udruga Leptir je do danas otvorila dva nova ogranka, Ivanić grad i Buje u kojima se priprema otvaranje novih igraonica za djecu s poteškoćama u razvoju, prema provjerenom sistemu Centra Slava Raškaj.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara