Udruga ljekarnika: U ožujku moguće urušavanje sustava i nestašica lijekova

UDRUGA ljekarnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca upozorila je danas da su rokovi plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za lijekove na recept dosegnuli 170 dana, pa bi u ožujku moglo doći do urušavanja sustava i nestašice lijekova.

Iako HZZO svoje obveze treba podmiriti u roku 120 dana, rokovi plaćanja u ožujku bi mogli prijeći 200 dana, pa HZZO treba osigurati barem 400 milijuna kuna za lijekove kako bi sustav djelovao i jamčio normalnu opskrbu lijekovima, ističe u priopćenju predsjednik Udruge ljekarnika Saša Cvetojević.

Problemi u poslovanju pojavljuju se s prelaskom roka plaćanja od 180 dana, a kolaps prijeti na 200 dana, upozorava Cvetojević.

U takvim okolnostima ljekarne ne mogu plaćati račune za lijekove, a u pitanje dolaze i plaće te ostali troškovi. Veledrogerije zaustavljaju isporuku lijekova zbog velikih dugova, a to može dovesti do nestašice lijekova.

Udruga ljekarnika stoga najavljuje pritisak na mjerodavne ustanove i osobe radi svođenja plaćanja lijekova u ugovorene rokove.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović izjavila je Hini kako je svjesna velikih kašnjenja u plaćanju ljekarnama, no nada se da će do kraja siječnja Ministarstvo financija ili Državna riznica pronaći rješenje za taj problem.

Đukanović ističe da su troškovi za lijekove veći od predviđenog novca - ove je godine za lijekove financijskim planom HZZO-a predviđeno 1,6 milijardi kuna.

133 milijuna kuna mjesečno ne može pokriti troškove za lijekove koji su i dvostruko veći, naglašava Đukanović.

Toliko kašnjenje u plaćanju ljekarnama nastalo je stoga što je lani za lijekove bilo osigurano 1,7 milijardi kuna, odnosno 300 milijuna kuna manje od stvarnih troškova, kaže direktorica HZZO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara