Udruga pacijenata traži hitno donošenje Zakona o zaštiti pacijenata

UDRUGA hrvatskih pacijenata pozvala je danas Hrvatski sabor da hitno donese Zakon o zaštiti prava pacijenata, uz dopune koje udruga predlaže na temelju zahtjeva brojnih pacijenata.

U današnjem zdravstvenom sustavu prava pacijenata nisu jasno definirana pa su pacijenti prepušteni na milost i nemilost zdravstvenih djelatnika, ističe udruga u priopćenju.

Udruga poziva Sabor da Vladin nacrt prijedloga Zakona o zaštiti prava pacijenata dopuni odgovornošću zdravstvenih djelatnika te osigura da pacijent bude partner u zdravstvenom sustavu.

Pacijenti trebaju imati pravo na aktivno i ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju prilikom određivanja zdravstvene politike jer sve to i financiraju, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentima treba utvrditi pravo na obavljanje dijagnostike kod privatnika na trošak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ako u roku 45 dana ne mogu dobiti odgovarajuću pretragu u zdravstvenom sustavu temeljem svoje police zdravstvenog osiguranja. HZZO pak treba obvezati da svakom osiguraniku dostavi listu prava.

Zdravstvene djelatnike mora se obvezati na izdavanje računa pacijentu, naročito kad ga liječnik ne može primiti tijekom radnog vremena, prije podne, nego u istoj ordinaciji tek popodne za što pacijent "masno" plaća, a račun uglavnom ne dobiva.

Svakog privatnog zdravstvenog djelatnika treba obvezati da na vidnom mjestu u ordinaciji istakne ovjereni cjenik i popis usluga koje se može dobiti iz police zdravstvenog osiguranja.

Udruga ističe da je do tih prijedloga došla u razgovoru s pacijentima koje tište ti problemi jer su teški bolesnici, uglavnom prestrašeni za svoj život, nezaštićeni i u pravilu na rubu egzistencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara