UDRUGA POLJOPRIVREDNIKA BIH NAJAVILA "SELJAČKU BUNU"

Sporazumi o slobodnoj trgovini s Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom ne trebaju se raskidati, ali

njihovu primjenu treba odložiti, izjavio je u subotu predsjednik

Udruge poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini Ranko Bakić najavivši novu blokadu graničnih prijelaza u BiH za 28. prosinca.L

On je naglasio da, ukoliko aktualna vlast u BiH ne učini ništa konkretno za ovdašnje poljoprivrednike, prijeti "najveća pobuna seljaka u novijoj povijesti", jer se za 28. prosinca sprema blokada svih graničnih prijelaza u BiH.

Bakić potsjeća da je BiH tijekom tri posljednje godine umanjivala

carinska opterećenja za robu iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, ali ništa nije ulagala u razvoj vlastite poljoprivrede kako bi ova postala konkurentna onoj u okruženju.

"Ukidanjem carina 1. siječnja naredne godine ovo će tržište biti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
preplavljeno jeftinim prehrambenim proizvodima, primjerice iz Hrvatske, koja je u ovoj godini svoje poljoprivredne proizvodače stimulirala sa 523 milijuna konvertibilnih maraka, a Bosna i Hercegovina je u tu svrhu dala tek 27 milijuna KM. Ako se primjena ovih sporazuma ne odgodi, seljacima prijeti nezaustavljivo propadanje", kaže Bakić i potsjeća da je ova Udruga

prosvjedom upozorenja 13. prosinca sa tisuću seljaka i desetinama svinja blokirala granični prijelaz u (Bosanskoj) Gradiški.

U petak navečer je najavljeno da će Savjet ministara BiH idućega tjedna 'formirati radnu grupu' čija je zadaća predložiti žurne kratkoročne mjere za nadilaženje, kako stoji u priopćenju, 'problema zbog ugovora o slobodnoj trgovini sa susjednim zemljama'.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić u izjavi Nezavisnim novinama od subote kazao je da očekuje kako će do 25. prosinca 'izvršna vlast na državnoj i entitetskoj razini definirati sustavne mjere za koje će biti potrebno više vremena' i pozvao poljoprivrednike u BiH i RS "na još malo strpljenja".

"Naše strpljenje je 'iscurilo' i mi 28. prosinca blokiramo granice

izjavio je za Hinu predsjednik Udruge poljoprivrednika u BiH dodajući kako je 'nemoguće za pet dana popraviti ono što je propušteno za tri godine'.

(Hina) spod br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara