Udruga pravnika Vukovar 1991.: Istražiti tko je odgovoran za zločine u Vukovaru i Ovčari

POVODOM objave presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Udruga pravnika Vukovar 1991. dopisom se obratila predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor.

U dopisu traže da Josipović i Kosor hitno sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost s prijedlogom zaključka o akcijskom planu za utvrđivanje činjenica o ulozi Uprave bezbednosti i JNA u agresiji Republike Srbije na Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kontekstu navedenog pravnici predlažu da se izvrši analiza utvrđenih činjenica potkrijepljenih dokumentacijom o izravnoj umiješanosti Uprave bezbednosti u zbivanjima i odlučivanju o zbivanjima na okupiranom hrvatskom području prije i za vrijeme akcije Oluja kao i, kako su naveli, uloga Organa bezbednosti i njihovih suradnika u dostavljanju dokumentacije haškom tužiteljstvu.

Predlažu također da se izrada analize obavi u roku od 60 dana radi omogućavanja obrani Gotovine i Markača da iste materijale koristi u žalbenom postupku pred Haškim sudom, te da se rezultati analize dostave s cjelokupnom dokumentacijom obrani generala Gotovine i Markača, Vijeću sigurnosti UN-a, Haškom sudu i DORH-u.

Također predlažu i da DORH podnese zahtjev za otvaranje istrage odgovornih osoba iz Uprave bezbednosti i JNA za ratne zločine počinjenje u Vukovaru i Ovčari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara