Udruga Protagora: Nemojte se samo iz tradicije izjašnjavati kao vjernici

UDRUGA za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta pozvala je sve one koji ne prakticiraju religiju da se samo zbog tzv. tradicionalnih razloga ili pritiska okoline ipak ne izjašnjavaju kao vjernici.

Iz udruge su na konferenciji za novinare istaknuli kako je ovogodišnji popis stanovništva samo još jedan u nizu negativnih primjera neravnopravnosti. Članica Protagore Marijana Bijelić iznijela je pet razloga zašto je to tako.

"Prvo, popisivanje je tajno i osoba je prinuđena otvoreno izražavati vlastiti religijsko opredjeljenje koje može imati i društveno-politički aspekt i samim time je izložena raznovrsnim pritiscima.

Drugi veliki problem je učestala praksa da se pitanja ne postavljaju direktno osobi na koju se odnose, već 'u njezino ime' odgovara član obitelji. To je sasvim nelegitimno iz prostog razloga što član obitelji može namjerno ili nenamjerno (iz neznanja) navesti netočne podatke. Vlastitu religijsku pripadnost može izraziti samo osoba na koju se odnosi, nitko drugi.

Treći razlog jest taj što je sam oblik pitanja neprihvatljiv i netočan. Ljude se pita o vjeri umjesto o religiji, što je normalan postupak u svijetu, ako se uopće i pita jer u nekim državama ispitivanje o nečijoj vjerskoj pripadnosti nije dozvoljeno. Naime, vjera i religija nisu isto. Vjera je osobno intimno pitanje koje ne podliježe uvijek jednostavnoj kategorizaciji kakva je na popisu ponuđena i u principu ne bi trebala zanimati državu jer je stvar intimne, a ne društvene prirode.

Četvrto, vrlo je problematično, ali i simptomatično, što je u upitniku poimence već prvo ponuđen samo odgovor katoličke vjeroispovijesti, što je krajnje sugestivno i diskriminirajuće. Da država uopće ima namjeru postići objektivne rezultate trebaju biti ponuđeni svi mogući odgovori abecednim redom ili ne treba biti ponuđen niti jedan odgovor i ispitivač mora upisati upravo ono što mu ispitanik kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peto, neprihvatljiva činjenica jest ta što se postavlja pitanje o religijskoj pripadnosti male djece koja uopće ne mogu razumjeti što je religija, a kamo li da bi mogli donijeti odgovornu i svjesnu odluku o vlastitom religijskom opredjeljenju i njegovom izražavanju. Na ova pitanja redovito odgovaraju roditelji koji djeci pripisuju vlastitu religiju što je jednostavno neutemeljeno. Roditelj ima pravo odgajati dijete u skladu s vlastitim uvjerenjima dok poštuje osobni integritet djeteta, međutim zrelu i odgovornu odluku o vlastitoj religijskoj (ne)pripadnosti može donijeti tek zrela odrasla osoba samostalno. Inače, nije riječ o religijskim uvjerenjima te osobe nego nekog drugog tko vlastita uvjerenja pripisuje toj osobi".

Voditelj Protagore u Gradu Zagrebu, Kemal Kremić je dodao da takav način popisa samo umnogostručuje ionako prenapuhan broj pripadnika religijskim zajednicama, poglavito katoličkoj i time joj daje nerealnu društvenu težinu te mogućnost utjecaja kroz svjetovnu vlast koju ionako ne bi trebala imati u sekularnoj državi.

Udruga Protagora smatra vjersko izjašnjavanje u popisu stanovništva neprihvatljivim i zalaže se za njegovo uklanjanje. Kod ovogodišnjeg popisa udruga poziva sve one koji ne prakticiraju religiju i ne dijele stajališta s vjerskim zajednicama da se samo zbog tzv. tradicionalnih razloga ili pritiska okoline ipak NE IZJAŠNJAVAJU kao vjernici.

Uz ostalo, udruga stavlja naglasak na odvojenosti vjerskih zajednica od države i njenih institucija te u tom smislu između ostalog zagovara izostavljanje bilo kakvih religijskih simbola i sadržaja iz svih državnih prostora prvenstveno obrazovnih institucija kao i vraćanje vjeronauka u vjerske objekte.

Iznesen je i stav Udruge da se financiranje vjerskih zajednica ne treba činiti iz sredstava prikupljenih putem poreza građana, a svakako ne bez mogućnosti da sami građani odluče žele li i ako da - kome - usmjeriti svoj novac. Gđa. Puhovski je takav stav detaljnije obrazložila kroz tri glavna razloga: ideju pravednosti, načelo osobnog etičkog principa te ustaljenu praksu u nekim modernim državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara