Udruga ˝Roda˝ dijelila pred Vladom šibe ministrima

UDRUGA ´Rodaroditelji u akciji´ organizirala je danas pred Vladom na Markovu trgu akciju ´Šibe za ministre´ tražeći veće rodiljne naknade.

Djeca koju su dovele njihove majke, članice Udruge, dijelila su članovima Vlade šibe u povodu Sv. Nikole s porukama za veće rodiljne naknade i produljenje rodiljnih dopusta.

Smanjenje rodiljnih naknada s 2.500 na 1.600 kuna za drugih šest mjeseci života djeteta dovelo je do alarmantnog porasta broja majki koje prekidaju rodiljni dopust nakon samo šest mjeseci, tvrdi ´Roda´ i traži vraćanje naknada na razinu iz 2000. godine.

Smanjenje rodiljnih naknada također utječe na skraćenje rodiljnih dopusta i na prekid dojenja djeteta, a javlja se i problem smještaja tako male djece u jaslice, ističe ´Roda´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, prema istraživanju Udruge, naknada od 1.600 kuna mjesečno dostatna je samo za pokrivanje dijela troškova za djetetovu hranu i higijenu, dok su odjeća, obuća i igračke i dalje luksuz.

Udruga je stoga pozvala predstavnike Vlade da razmotre mogućnost povećanja rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci života djeteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara