Udruga "Roda" prosvjeduje zbog povlačenja zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Udruga "Roda" prosvjedovala je danas zbog povlačenja iz procedure prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je predstavljen na Vladinoj sjednici 30. rujna, te zatražila od Vlade pojašnjenje je li prijedlog povučen zbog zahtjeva vjerskih zajednica da se medicinski potpomognuta oplodnja u Hrvatskoj zabrani.

"Zakonski prijedlog, koji je pripreman osam godina, pisali su, osim pravnika, najbolji stručnjaci iz reproduktivne ginekologije i po svojoj kvaliteti na razini je sličnih zakona u većini europskih zemalja", ocijenila je Karmen Rivoseki Simić iz Udruge Roda na konferenciji za novinare.

Najavila je mirni prosvjed u subotu u Maksimiru pod nazivom "Svako dijete je dar", kojim Roda želi odgovoriti na brošuru Hrvatske biskupske konferencije "Dijete - stvar ili dar", koja je nedavno tiskana u 140 tisuća primjeraka.

Udruga tvrdi da se u toj brošuri djeca začeta postupkom medicinski potpomognute oplodnje nazivaju stvarima.

"Namjera nam je fotografirati skupinu djece, među kojima će biti i ona začeta in vitro, te provokativnim pitanjem 'pogodite tko je stvar, a tko dar' ukazati na činjenicu koja bi svima trebala biti jasna - da je svako dijete dar", rekla je Rivoseki Simić.

Udruga Roda podsjeća da je u Hrvatskoj medicinski potpomognutom oplodnjom do danas rođeno oko 15.000 djece, a neplodno je oko 15 posto parova. Na snazi je i dalje zakon iz 1978. godine, koji ne obuhvaća sve do danas razvijene metode medicinski potpomognute oplodnje, što otvara mogućnost manipulacija genetskim materijalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnica Roda posebno ističe da su u prijedlog zakona uvršteni njihovi prijedlozi o tajnosti donacija i pravu žena bez partnera na medicinski potpomognutu oplodnju.

Prosvjedu Roda pridružila se saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović ocjenivši kako su tim prijedlogom napokon izjednačena prava muškaraca i žena kada je u pitanja donacija sperme i jajnih stanica.

Ako zakon ne bude prihvaćen, upozorava ona, i dalje će biti moguće manipulacije jajnim stanicama a onemogućena će biti donacija stanica neplodnim ženama koje žele postati majke.

"Neplodnost je prema definiciji UN-a bolest i treba je liječiti, a broj neplodnih parova sve je veći pa država mora omogućiti ženama pravo da same odlučuju o svojim reproduktivnim pravima", rekla je Antičević Martinović ocjenivši kako je ponovno na djelu retrogradna patrijarhalna politika prema ženama.

"Ne okrivljujem Katoličku crkvu jer ona obavlja svoju misiju, ali je problem što država ne radi svoj posao a ona je dužna ženama osigurati to pravo", rekla je zastupnica SDP-a.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara