Udruga Roda za hitno donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Udruga Roditelji u akciji Roda zatražila je danas da Vlada uputi u hitnu saborsku proceduru Nacrt prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a od Hrvatskog sabora hitno izglasavanje tog zakona i sprečavanje "inflacije zakonskih prijedloga nekompetentnih predlagatelja".

Roda u priopćenju ističe da predstavljenom Nacrtu zakona ne treba nikakva daljnja dorada jer su ga potvrdili najkompetentniji stručnjaci, a podržali i pacijenti i struka, te zato što u savjetodavnim tijelima zaduženim za doradu nema stručnjaka koji se bave tim usko specijaliziranim područjem.

Udruga se protivi eventualnom raspisivanju referenduma o medicinski potpomognutoj oplodnji jer bi o tom osjetljivom problemu odlučivale osobe koje s njim nisu upoznate ili su mišljenje formirale na temelju u medijima iznesenih netočnih medicinskih i pravnih činjenica.

"Reproduktivno pravo i pravo na medicinsku pomoć temeljna su ljudska prava i ne bi smjela biti predmet javne rasprave ni referenduma, pa je stoga jedini kompetentni predlagatelj takvog zakona Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi".

Rode se također protive uvrštavanju u saborsku proceduru zakonskih prijedloga pojedinih stranaka, jer su oni rađeni na brzinu u samo nekoliko dana.

Tako ocjenjuju da bi DC-ov prijedlog zakona, predstavljen prije nekoliko dana, vratio Hrvatsku 10 ili 20 godina unatrag jer bi se rješavale stvari koje su već riješene, a gorući bi problemi i dalje ostali neriješeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DC je protiv zamrzavanja zametaka, ali bi pod određenim uvjetima odobrio heterolognu oplodnju, uz istodobno uvođenje dobne granice do kada bi se žene tim postupcima mogle podvrgnuti.

Roda ističe da zamrzavanje zametaka kumulativno povećava postotak uspješnosti za 10 posto, pa pacijentica zbog te mogućnosti ne mora ponovno prolaziti postupak stimulacije jajnih stanica.

"Struka zna da bez zamrzavanja nema heterologne oplodnje, zbog potrebnog ostvarenja složenih tehnoloških i administrativnih uvjeta pa bi i odobravanje heterologne oplodnje u takvom zakonu bio bespredmetno".

Kad je riječ o ograničenju dobne granice, u europskoj i svjetskoj zakonodavnoj praksi dob nigdje nije ograničena zakonom već to uređuju posebni postupnici i pravilnici, a u velikom broju zemalja ta je granica potpuno ukinuta ili je prepušteno da o njoj zadnju riječ kaže struka, ističe se u priopćenju.

Udruga Roda pokrenula je jučer na svojoj internet stranici www.roda.hr potpisivanje peticije za hitno slanje zakonskog prijedloga u saborsku proceduru, koju je dosad potpisalo 735 osoba.

(Hina) pp/xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara