Udruga slovenskih stradalnika iz II. svjetskog rata traži milijardu eura odštete za preživjele

SLOVENSKE udruge stradalnika II. Svjetskog rata procjenjuju da bi za oko 30.000 još živih žrtava okupacije iz različitih kategorija trebalo isplatiti oko milijardu eura odštete.

Udruga "Žrtve okupacije 1941-1945" uputila je u subotu na skupštini održane u Kranju u povodu 60. obljetnica kraja rata dopis u kojem od slovenske i njemačke vlade zahtijevaju da se pitanje odštete preživjelima što prije riješi, a u tome ih je podržao i Borut Pahor, njihov predstavnik u Europskom parlamentu.

To pitanje ranijih godina nije bilo prioritet jer se odnose s Njemačkom zbog njene dragocjene podrške Sloveniji nije htjelo kvariti, ali sada su Slovenija i Njemačka prijateljske države, pa se i o tome može razgovarati, pojasnio je Pahor svoju podršku stradalnicima.

Predsjednik udruge Tone Kristan rekao je da su stradalnici u kasnim godinama života, pa žele da se pitanje što prije riješi. Kristan je rekao da se članovi udruge protive zakonu koji je pripremila sadašnja vlada, a koji izjednačava žrtve i one koji su bili na drugoj strani. Slovenske stradalničke udruge ne slažu se s tumačenjem da je pitanje njemačke odštete bilo riješeno kroz industrijsku pomoć u okviru sporazuma Tito-Brandt, što je odgovor koji su ranije dobivali na svoje zahtjeve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara