UDRUGA STANARA PODSJEĆA NA STAMBENE PROBLEME

U povodu sutrašnjega Svjetskog dana stanovanja, Udruga stanara Hrvatske (USH) podsjetila je da se nepotrebno odgađa rješavanje mnogih stambenih problema, te je upozorila na potrebu da se pronađu nove mogućnosti kako bi se oni što bolje riješili.

Među neriješenim problemima Udruga ističe zabranu prodaje konfisciranih stanova dok se zakonom ne riješi naknada ili povrat oduzete imovine. Zakonom o naknadi za imovinu oduzetu u doba jugoslavenske komunističke vladavine određeno je da se konfiscirani stanovi vrate prijašnjim vlasnicima, a ostala konfiscirana imovina "ima isti tretman kao i sva ostala oduzeta imovina". Tako je, tvrdi Udruga, "došlo do različitog odnosa države prema stanarima takvih stanova".

USH ističe i da je ukidanjem stanarskog prava oko 7000 stanara postalo zaštićenim najmoprimcima, čime, dodaje ta udruga, nisu zadovoljni ni stanari ni vlasnici stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga podsjeća i na neriješen status stanara koji su u stanove uredili zajedničke prostorije, poput praonica i podruma, a koje nakon otkupa stanova vlasnici žele iseliti.

Dodaje kako do danas nije donesen propis koji bi riješio status oko 330 bivših domara kojima se ne dopušta otkup stanova.

(Hina) pp/xam yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara