Udruga sudaca protiv izmjena kaznenog zakona

UDRUGA hrvatskih sudaca (UHS) protivi se ponovnim izmjenama Kaznenog zakona jer se čestim promjenama zakonskih odredbi, kažu, građanima ulijeva osjećaj pravne nesigurnosti.

Podsjetivši da se u posljednje četiri godine Kazneni zakon mijenjao ili dopunjavao u tri navrata, potpredsjednik UHS-a Marin Mrčela kazao je kako se Udruga posebno protivi prijedlogu po kojem bi se u zakon vratilo djelo "kršenje zakona od strane suca".

Uvođenje te zakonske odredbe ugrozilo bi neovisnost i slobodu odlučivanja sudaca, smatra Mrčela, dodajući kako su sva nedjela koja sudac može počiniti obavljajući svoj posao i sada opisana u kaznenom djelu protiv službene dužnosti.

Iznoseći zaključke Upravnog odbora, zamjenik predsjednika UHS-a Đuro Sessa kazao je da je posljednju saborsku rasprava o stanju u pravosuđu ta Udruga ocijenila "jalovim poslom", a dokument Ministarstva pravosuđa u kojem su iznesene smjernice reforme "popisom lijepih želja".

Reforma se mora provesti u cijelom sustavu i mora značiti evoluciju cjelokupnog pravosuđa, a ne samo sudstva, zaključio je Sessa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako će se Udruga ponovno založiti za isplaćivanje zakonskog dodataka od 0,5 posto plaće za svaku godinu staža.

Iako je takav dodatak sucima zajamčen zakonom, on se posljednjih nekoliko godina nije isplaćivao. Plaće sudaca time su smanjene, što se protivi europskim odlukama o zaštiti sudaca, zaključio je Sessa.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara