Udruga Zviždač traži smjenu ravnatelja Srednje škole Duga Resa

Udruga Zviždač traži smjenu ravnatelja Srednje škole Duga Resa

UDRUGA Zviždač održala je tiskovnu konferenciju u znak podrške akademskom slikaru, prof. Alfredu Krupi zbog narušavanja njegovih ljudskih i radnih prava i izbacivanja s radnog mjesta Srednje škole Duga Resa.

Za njegovu smjenu odgovoran je sam ravnatelj škole, Nikola Mrzljak, koji je Krupi dao inzvaredan otkaz 10. svibnja 2006. godine zbog stručnog razilaženja, navode u udruzi te smatraju kako se Mrzljak tim činom "stavio izvan važećih zakona u Hrvatskoj te počeo provoditi svoje privatne zakone".

Kazna školi i ravnatelju

Unatoč dobivenom sudskom sporu i odluci suda od 30. travnja kako se Krupu mora na radno mjesto vratiti za najviše osam dana, Mrzljak je to ignorirao pa je na naplatu došla ovrha zbog nepoštivanja sudske odluke - 50.000 kuna školi i 15.000 kuna ravnatelju.

Ipak, kad je Krupa odlučio pomoć potražiti u udruzi Zviždač, Mrzljak se predomislio, jer se očito nije htio naći pod povećalom javnosti te 1. rujna profesora Krupu poziva nazad na posao, navode iz udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obaviješten i ministar Primorac

"Najoštrije osuđuje ovakvo ponašanje ravnatelja Nikole Mrzljaka, te tražimo zbog toga njegovu smjenu. Nije nikome dopušteno, a pogotovo nije dopušteno ravnateljima da provode nepotizam, nepoštivanje pravomoćnih sudskih presuda, obijesno parničenje i izazivanje velike materijalne štete, prekoračenje ovlasti, ignoriranje zakona i provođenje samovolje, kršenje etičkog kodeksa na štetu ugleda škole i Ministarstva znanosti, obrazovanja i školstva, izazivanje opće nesigurnosti i vjere u hrvatski pravni sustav", stoji u priopćenju udruge.

O svemu su, kažu, obavijestili i ministra Dragana Primorca te očekuju kako će on "poduzeti sve potrebne korake da nepravilnosti učinkovito sankcionira, te da zaštiti struku i Alfreda Krupu, koji je korektno i profesionalno obavljao svoje dužnosti profesora".

B.V.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara