Udruge veterana: Vlada nas je prevarila

Udruge veterana: Vlada nas je prevarila

Foto: Hina

PREDSTAVNICI više braniteljskih udruga optužili su čelnike bivše i sadašnje vlasti da su ih prevarili jer nisu napravili ništa da se prije otvaranja poglavlja 23 i 24 riješi problem zakona koji Srbiji omogućava suđenje hrvatskim braniteljima.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić rekao je da bi bivšem premijeru Zorana Milanoviću, bivšoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić i bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću trebalo suditi zbog izdaje nacionalnih interesa, a potom je napao i sadašnju vlast.

Predstavnici tehničke Vlade, premijer Tihomir Orešković i ministar vanjskih poslova Miro Kovač, braniteljima su tvrdili da Hrvatska pritišće Srbiju pri otvaranju poglavlja, tražeći suspendiranje Zakona o univerzalnoj jurisdikciji, no zatajili su im da je Srbiji već dana suglasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Sukreatorica vanjske politike predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u vrijeme dok imamo tehničku Vladu potpisala deklaraciju s tehničkom Vladom Srbije, i to bez usuglašavanja stavova s hrvatskom Vladom. To je potpisivanje svojim prisustvom uveličao predsjednik SDSS- a i bivši gradonačelnik Vukovara Vojislav Stanimirović", kazao je Turudić.

Možda bi rješenje hrvatskog nacionalnog pitanja i digniteta Domovinskog rata za početak bilo da se tih šestoro političara zamijeni "šestorkom" iz Haga, dodao je.

Predsjednik Hvidre Grada Zadra Ivica Arbanas izjavio je kako ne dopuštaju tehničkoj Vladi, ali ni sljedećoj koja će biti izabrana u rujnu, da ta pitanja budu bilateralna jer se radi o nacionalnim interesima koji se moraju rješavati tako da se uvjetuje poglavlje 23 i 24, bez obzira kakav pritisak bio.

"Posljedice će biti dugotrajne, jer znamo koliko je Srbija pokrenula procesa. Oni su dijelom proizvod iskaza iz logora u kojima su naši branitelji bili mučeni, tučeni i silovani. Ti iskazi su iskorišteni bez prave reakcije iz Hrvatske", kazao je Arbanas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara