Udruge za zaštitu okoliša upozorile MIlanovića: Očekujemo da ispoštuješ obećano!

Foto: Davor Pongračić / Cropix

UDRUGE Zelena akcija, Zelena Istra, Pravo na grad, Eko - Kvarner, Srđ je naš, pozvale su danas mandatara i čelnika Kukuriku koalicije Zorana Milanovića da održi predizborno obećanje dano u Planu 21, tj. da prilikom strukturiranja sastava i ustroja nove vlade osigura da resor prostornog uređenja bude sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša, a ne Ministarstva graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prema predizbornom programu Kukuriku koalicije, resor prostornog uređenja trebao je biti sastavni dio Ministarstva zaštite okoliša. Spajanjem graditeljstva s resorom zaduženim za prostorno planiranje i zaštitu prostora dobivamo situaciju u kojoj ponovno isto ministarstvo izdaje građevinske dozvole i kontrolira zakonitosti u prostoru čime se otvara područje izrazitog sukoba interesa i pogodovanja građevinskim lobijima", stoji u priopćenju.

Udruge upozoravaju na ono što je napisao u Planu 21 Kukuriku koalicije: "Zaštitu okoliša, prirodnih dobara i prostora u Republici Hrvatskoj držimo važnim političkim i razvojnim pitanjem kojem ćemo posvetiti odgovarajuću pozornost u organizacijskom i provedbenom sadržaju naših politika. Stoga ćemo uspostaviti funkcionalno ministarstvo s objedinjenim resorom zaštite prirode, prostora i okoliša. Resor će djelovati u partnerskom odnosu s udrugama civilnoga društva i uz poticanje javno-privatnog partnerstva u realizaciji projekata iz područja zaštite okoliša, ponajprije na području otpada i otpadnih voda."

Udruge za zaštitu okoliša i prostora poslale su ovo priopćenje jer se u medijima pojavila informacija kako će u HNS-ovo Ministarstvo graditeljstva biti uvršten i resor prostornog uređenja što je u izravnoj suprotnosti predizbornom obećanju Kukuriku koalicije. "Ukoliko se to i obistini prilikom formiranja nove Vlade narednih dana, bit će to brzinski rekord u kršenju predizbornog obećanja što će narušiti i mogućnosti partnerskog odnosa s udruga civilnog društva najavljenog u 6. poglavlju o politici zaštite okoliša, prirode i prostora u Planu 21", zaključuju u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara