Udruženje pčelara traži proglašenje elementarne nepogode

UDRUŽENJE pčelara Hrvatske danas je od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva zatražilo da zbog dugotrajne suše proglasi elementarnu nepogodu u pčelarstvu.

Pčelari od Ministarstva traže da im omogući nabavu šećera po nižoj cijeni, i to hitno, kako bi prihranili pčele.

Naime, rani kraj ispaše za pčele, uzrokovan sušom, onemogućio je pčelama stvaranje zaliha meda za zimu, kažu pčelari i upozoravaju da se prihrana mora obaviti do 1. rujna kako bi pčele na vrijeme mogle preraditi šećerni sirup i spremiti ga za zimu.

Navode da se prema standardima u prosječnim godinama prihranjivanje obavlja s 10 kilograma šećera po košnici, no da će u ovim ekstremnim uvjetima u kojima se trenutačno nalaze hrvatske pčele za prihranu trebati 20 kilograma šećera po košnici.

Ako Ministarstvo ne proglasi elementarnu nepogodu i ne donese predložene mjere, prijeti opasnost izumiranja gotovo polovice pčelinjeg fonda u Hrvatskoj, tvrde pčelari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da će to donijeti nepopravljivu štetu Hrvatskoj i zato što prilikom ulaska u EU vrijedi nulto zatečeno stanje koje se kasnije ne može mijenjati.

Hrvatska bi također ostala bez značajnih prihoda ostvarenih izvozom hrvatskog meda u EU, koji je zbog iznimne kvalitete hrvatskog meda lani bio uspješno organiziran.

Uginuće većeg broja pčela zbog gladi dovodi u pitanje i proces oprašivanja te prirodnu ravnotežu u cijeloj hrvatskoj poljoprivredi, zaključuje Udruženje pčelara Hrvatske u današnjem priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara