Ugandanski pobunjenici postavljaju nove zahtjeve za nastavak pregovora

JOSEPH KONY, vođa Gospodnje vojske otpora (GVO), ugandanske pobunjeničke grupe koja je prije malo više od dva mjeseca prekinula pregovore s ugandanskom u Sudanu, rekao je da je GVO spreman ponovno početi s pregovorima, ali naveo i uvjete potrebne za to.

Kony s GVO-om već 20 godina ratuje protiv vlade Ugande, a u tom sukobu iz domova je protjerano oko 1,6 milijuna ljudi. Kony također otima djecu iz sela i novači ih za vojnike ili seksualno roblje.

Prošlog ljeta su GVO i vlada počeli s mirovnim pregovorima u Jubi, glavnom gradu južnog Sudana. U siječnju je sudanski predsjednik Omar al-Bashir izjavio da GVO više neće biti dobrodošla u Sudanu ako nastavit minirati pregovore. Kony i ekipa su se naljutili i prekinuli pregovore. Htjeli su ih premjestiti u neku drugu afričku zemlju, ali nijedna ih nije primila.

Situacija je kritična, jer je nedavno istekao dogovor o prekidu vatre između GVO-a i ugandanske vojske. Joaquim Chissano, UN-ov mirovni izaslanik, prekjučer je otišao u posjet Konyu u njegov kamp u džungli DR Konga. Kony je rekao da bi bio spreman ponovno pristati na pregovore, uz neke uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traži da se u pregovore uključi sjever Sudana, da se poveća džeparac pregovaračima, da se ugandanski vojnici povuku iz Sudana, da se na mjesta u Sudanu na koja trebaju doći borci GVO-a dovede 1000 UN-ovih mirovnjaka, te da se pregovaračkom timu garantira poštovanje i sigurnost.

GVO gotovo od samog početka pregovora izražava zabrinutost oko pristranosti južnog Sudana u pregovorima. Iako, svi ovi zahtjevi su sekundarni pored onog što Konya stvarno zanima. Naime, protiv njega i još trojice najbližih suradnika je na Međunarodnom kaznenom sudu podignuta optužnica. Kony odbija potpisati bilo kakav dogovor dok se ona ne odbaci.

Chissano mu je obećao da će prenijeti zahtjeve.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara