Ugandski oporbeni čelnik pušten iz zatvora

KIZZA BESIGYE, vođa glavne oporbene stranke u Ugandi i jedini ozbiljni protukandidat predsjedniku Yoweriju Museveniju na predstojećim izborima, odlukom Vrhovnog suda Ugande je pušten iz zatvora gdje je bio prisiljen dočekati Božić i Novu godinu.

Besigye je u zatvoru bio od studenog pod optužbom za veleizdaju i silovanje, dok se na posebnom vojnom sudu vodio postupak radi terorizma i ilegalnog posjedovanja oružja. Odlukom suda je pušten da se brani sa slobode, što je izazvalo slavlje među 12.000 njegovih pristaša na ulicama glavnog grada Kampale. Vrhovni sud je također odlučio da se protiv Bessigyea suspendira postupak na vojnom sudu, pošto su vojni suci Musevenijevi pristaše, te kao takvi, previše pristrani.

Besigye je u Ugandu prošle godine došao nakon četverogodišnjeg izgnanstva kako bi mogao sudjelovati na izborima koji se imaju održati u veljači. Godine 2001. se na izborima već bio suprostavio Museveniju, a nakon Musevenijeve pobjede je režim optužio za namještanje rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besigye i Museveni su, inače, 1980-ih bili suborci u gerilskom pokretu koji je Musevenija doveo na vlast. Bessigye je bio Musevenijev osobni liječnik, a neko vrijeme i ministar unutarnjih poslova. Besigyeova supruga Winnie Byanyima je, inače, Musevenijeva bivša djevojka. Besigye se sa svojim suborcem i prijateljem razišao krajem 1990-ih, optuživši ga za autokraciju i korupciju.

Musevenijev režim je dugo vremena uživao znatno poštovanje na Zapadu, s obzirom da je nakon desetljeća diktatura, građanskog rata i epidemije AIDS-a donio kakvu-takvu stabilnost i životni standard Ugandi - dostignuće s kojim se može pohvaliti rijetko koja afrička zemlja. No, zbog sudjelovanja Ugande u građanskom ratu u Kongu su te simpatije postupno nestale, a progon Besigyea i drugih oporbenih čelnika je natjerao mnoge zapadne vlade da Ugandi uskrate financijsku pomoć.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara