Ugrožen opstanak čovjekolikih majmuna u ekvatorijalnoj Africi

PRETJERANI lov i virus ebole sve više ugrožavaju opstanak čovjekolikih majmuna u divljini zapadne ekvatorijalne Afrike, a te bi se životinje mogle naći i pred istrebljenjem, upozorili su znanstvenici.

"Neugodna je istina da bi naša djeca, ako ne djelujemo odlučno, mogla živjeti u svijetu bez čovjekolikih majmuna", upozorio je Peter Walsh s Princetonskog sveučilišta.

Pretpostavlja se da u Gabonu i Republici Kongo živi oko 80 posto svjetske populacije gorila i većina čimpanzi, ali je istraživanje koje su proveli Walsh i suradnici pokazalo da je broj tih životinja prepolovljen između 1983. i 2000. godine.

Znanstvenici misle da bi status čovjekolikih majmuna morao biti podignut na razinu "kritično ugroženih" životinja, jer se boje da bi bez uspostave zaštićenih područja i dodatne borbe protiv širenja ebole čovjekoliki majmuni mogli izumrijeti.

"Doći ćemo u situaciju u kojoj je izumiranje vrlo vjerojatno", rekao je Walsh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjetska udruga za zaštitu ugroženih vrsta (UICN), sa sjedištem u Švicarskoj, trenutačno čovjekolike majmune klasificira kao "ugrožene" na listi vrsta kojima prijeti izumiranje.

Ako broj čovjekolikih majmuna bude padao po godišnjoj stopi od 4,7 posto, njihova će se populacija u roku od 33 godine smanjiti za 80 posto, rekli su znanstvenici.

"Doista smo zabrinuti zbog situacije", rekao je Walsh.

UICN je svjestan opasnosti koja prijeti čovjekolikim majmunima, te redovito obnavlja popis ugroženih na kojem se nalazi 11.167 biljnih i životinjskih vrsta.

(Hina) dv dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara