Uhićen general Zagorec

VLADIMIR ZAGOREC, bivši zamjenik ministra obrane i umirovljeni general osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, uhićen je u utorak navečer u Austriji, potvrdila su austrijska ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova za agenciju APA.

Glasnogovornik odvjetničkog ured Lansky, Ganzger & Partner rekao je za APA-u da će hrvatski general u srijedu biti izveden pred istražnog suca koji će odlučiti o njegovom ostajanju u pritvoru ili puštanju na slobodu uz jamčevinu.

"Optužbe protiv Zagorca politički su motivirane." - rekao je glasnogovornik, dodavši da general surađuje s austrijskim pravosuđem "sto posto", te da su tvrdnje hrvatskih vlasti da postoji opasnost od skrivanja, zbog čega je izdan nalog za uhićenjem, neistinite. Naime, Zagorec ima dozvolu boravka te radnu dozvolu u Austriji još od 2000. godine. Također naglašavaju da Zagorec ondje živi s obitelji.

Nadležne institucije izvršne vlasti nisu bile pretjerano voljne dati izjave ili priopćenja o uhićenju najtrofejnijeg Hrvata. Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun rekao nam je da on o Zagorcu nema informacije, te da smo se "obratili na krivu adresu", iako je MUP taj koji je za generalom raspisao tjeralicu.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija odgovorilo nam je da "Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji, Beču, do ovoga trenutka nije zaprimilo službenu obavijest od strane austrijskih vlasti", te predložili da  pitanja u vezi Zagorčeva uhićenja postavimo Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa. Ministarstvo pravosuđa također ne može dati priopćenje bez službene obavijesti, odnosno "na temelju vijesti iz medija", odakle su i doznali za uhićenje. 

Tajnica Zagorčeva odvjetnika Krešimira Krsnika rekla nam je da je odvjetnik doma na bolovanju, te neće davati nikakve izjave vezane uz Zagorčevo uhićenje.

Za komentar smo upitali i Antu Nobilu, odvjetnika Hrvoja Petrača koji je na svom suđenju pokrenuo cijelu priču o ukradenim dijamantima. "Čudno mi je da je Zagorec otišao iz Hrvatske. Ovakvo ponašanje nema logike. On bi, da je ostao u Hrvatskoj, ili u Austriji zatražio azil, uvelike smanjio vjerojatnost određivanja pritvora. On iz Beča nije ni pobjegao, nego je čekao da ga uhite. Te njegove poteze smatram poprilično neracionalnima." - rekao je Nobilo za Index.

10. ožujka, podsjećamo, za Zagorcem je na službenoj Interpolovoj internet stranici osvanula tjeralica za odbjeglim generalom Zagorcem, i to dan nakon što je ista objavljena na stranicama MUP-a. Na temelju međunarodne tjeralice Zagorec je i uhićen, za austrijsku je novinsku agenciju potvrdio Rudolf Gollia, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni general Vladimir Zagorec u petak ujutro nije se pojavio na saslušanju pred istražnom sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu Ernom Dražančić. Na saslušanje nije došao niti Zagorčev odvjetnik Krešimir Krsnik koji je izostanak opravdao zdravstvenim razlozima, tj. nedavnom operacijom kralježnice.

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u 11 sati novinarima okupljenim pred zgradom Suda u petak je rekao kako je istražna sutkinja naložila raspisivanje tjeralice za Zagorcem, te je naložila njegovo pritvaranje.

Što se tiče zahtjeva Zagorčevog odvjetnika Krsnika o odgodi saslušanja, koja je tražena zbog Krsnikove nedavne zdravstvene operacije, Dražančić je zahtjev odbila uz obrazloženje da je odvjetnik u sporu "zamjenjiva osoba".

Tjeralica i pritvaranje su raspisani zbog opasnosti od bijega, opasnosti na utjecanje na svjedoke te zbog teških okolnosti kaznenog djela za koja se Zagorec tereti, a to su protupravno pribavljanje visoke imovinske koristi i oštećenje državnog proračuna u visini oko 5 milijuna dolara, koliko je procijenjena vrijednost dragulja koje je Zagorec odnio iz sefa iz Ministarstva obrane.

Devčić je pojasnio kako ne stoji teza da optuženik nije uredno obaviješten o istražnom ročištu jer Zagorcu poziv nije mogao biti uručen na adresi boravišta koje ima u Beču, već mu je uredno dostavljeno na adresu prebivališta u Zagrebu gdje je Sud uveo službenu zabilješku da je Zagorec obaviješten o istražnom ročištu, ali da poziv nije primio.

Zbog svega toga Dražančić je naložila provođenje istrage, raspisivanje tjeralice i pritvor za Vladimira Zagorca koji se do sada službeno nalazio u bijegu.

V.Š./B.S.Foto: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara