Uhićen kritičar Huga Chaveza

Uhićen kritičar Huga Chaveza

Tekst: F.M.
Foto: AFP


GUILLERMO Zuloaga, vlasnik Globovisiona, trenutno jedinog venecuelanskog televizijskog kanala koji je otvoreno protiv predsjednika Huga Chaveza, uhićen je jučer zbog primjedbi koje vlast smatra uvredljivima, a prijeti mu pet godina zatvora ukoliko ga se osudi.

Zuloagu su jučer u zračnoj luci uhitili na temelju naloga vojno obavještajne agencije, nakon što je prošli tjedan na summitu Interameričkog novinarskog udruženja otvoreno kritizirao Chaveza. Ured državnog odvjetnika obavijestio je javnost kako je Zuloaga uhićen zbog kršenja zakona koji brani stanovnicima Venezuele da preko bilo kojeg medija šire lažne informacije koje izazivaju paniku javnosti.

Neprimjerene izjave

Vlasnik Globovisiona izveden je pred suca i kasnije pušten, a ukoliko bude proglašen krivim, mogao bi završiti u zatvoru na pet godina. Nakon što je u siječnju ugašen oporbeni TV kanal RCTV, Globovision je ostao jedini kanal koji otvoreno kritizira Chavezovu vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chavez je jučer pohvalio "funkcioniranje pravde" u svojoj zemlji: "Poštujem autonomnost različitih grana vlasti, ali također pohvaljujem i kraj nedodirljivosti. Tko god prekrši zakon, mora biti kažnjen", rekao je predsjednik prije nego je otišao u Ekvador.

Uhićen i političar

Zuloaga je kritizirao Chaveza zbog zaustavljanja slobode govora, a navodno je izjavio i kako je šteta što pokušaj državnog udara 2002. godine nije uspio. On je sam rekao kako je "samo iznosio povijesne činjenice".

Vlasnik Globovisiona već je nekoliko puta bio progonjen od strane državnih organa,. Istraživalo ga se zbog navodnih ekoloških zločina te lihvarstva.

Prije tri dana uhićen je i oporbeni političar Oswaldo Alvarez Paz, koji je na Globovisionu rekao da se Venezuela pretvorila u raj za krijumčare drogom i da vlast surađuje s baskijskom terorističkom grupom ETA te kolumbijskim pobunjenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara