Uhićen Mile Novaković, jedan od bivših čelnika tzv. RSK

BEOGRADSKI elektronski mediji objavili su u petak da je makedonska policija jučer, na granici sa Srbijom, uhitila potpukovnika Vojske Srbije i Crne Gore i predsjednika Upravnog odbora Udruženja ratnih vojnih invalida Milu Novakovića,
jednog od bivših čelnika tzv. republike srpske krajine.

U vijesti koju o tome objavljuje beogradski radio B 92 se kaže da je Novaković uhićen na osnovu tjeralice koju je izdao hrvatski Interpol.

Novaković je bio u državnoj delegaciji koja je išla položiti vijenac na spomenik srpskim ratnicima na Zejtinliku.

Županijski sud u Šibeniku osudio je 28. veljače 1995. u odsustvu Milu Novakovića, bivšeg zamjenika zapovjednika "oružanih snaga" na 20 godina zatvora zbog počinjenih kaznenih djela: ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uporabe nedopuštenih bojnih sredstava te uništenje sakralnih i povijesnih spomenika.

Zajedno s Novakovićem na po 20 godina zatvora, također u odsustvu, osuđena su još tri čelnika tzv. RSK - nekadašnji "predsjednik" Goran Hadžić, "ministar obrane" Đorđe Bjegović te bivši zapovjednik "oružanih snaga" Kosta Novaković.

Četvorica čelnika su kao najodgovorniji ljudi bivše RSK izdavali naredbe svojim postrojbama da iz tenkovskog i raketnog oružja tipa "oganj" i "orkan" napadnu grad Šibenik te okolna mjesta Pirovac, Vodice, Zaton, Srimu, Skradin, Lozovac i Bilice, pri čemu su ubijali civile i rušili sakralne, humanitarne i civilne objekte.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara