Uhićen mogući kradljivac četiri slike iz Banskih dvora

POLICIJA je danas otkrila i uhitila mogućeg kradljivca četiri umjetničke slike iz Banskih dvora, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih policiji.

Glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić večeras nije željela komentirati te tvrdnje. "MUP neće izlaziti s nikakvim podacima do dovršetka kriminalističke obrade", rekla je.

Sredinom tjedna Vlada je policiji prijavila nestanak četiri umjetničke slike vrlo velike vrijednosti, koje su se nalazile u kabinetima triju potpredsjednika Vlade - Slavka Linića, Gorana Granića i Ante Simonića.

Autor tri ukradene slike je Menci Clement Crnčić, dok je četvrta, manje vrijedna, autora Likana Haueise Gustava.

Prema neslužbenim izvorima bliskih policiji muškarac koji je uhićen pod sumnjom da je ukrao umjetnine dvadesetdevetogodišnji je zaposlenik Vlade, inače oženjen jednom od nasljednica Mencija Clementa Crnčića. Krađu slika duže je vremena planirao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao uposlenik nesmetano se mogao kretati svim službenim prostorijama, a isto tako i iznositi ukradene predmete, jer policija koja čuva Banske dvore nije mjerodavna za kontrolu službenika.

Prvu umjetninu, "U rano ljeto" Likana Haueise Gustava, već je početkom godine izvadio iz okvira i zamijenio krivotvorinom, a ostale, Crnčićeve slike, najvjerojatnije su ukradene proteklog vikenda, neslužbeno se doznaje.

Po dostupnim podacima u Banskim dvorima su 292 umjetničke slike, od kojih 49 spadaju u vrhunska umjetnička djela.

Iako je već ranije postojao popis cjelokupnog inventara, uključujući i umjetnička djela, Ministarstvo kulture u lipnju 2001. osnovalo je stručnu skupinu koja je procijenila umjetnine, te izradila katalog s popratnim podacima o umjetninama i posoblju (namještaj, tepisi itd.) u Banskim dvorima.

Po tim podacima ukupna vrijednost slika i posoblja procijenjena je 12,3 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara